2008.05.31 - 06.01. „Szent Márton útja I.”

Útvonal:
Pécs – Pellérd – Görcsöny – Diósviszló – Kórós – Baranyahídvég – Kisszentmárton – földút – Hírics – Vejti – Drávasztára – Révfalu - Felsszentmárton – Sellye – Vajszló – Hegyszentmárton – Baksa - Görcsöny – Pécs. Táv: 144 km.


A túra egy részének útvonala GPS részére letölthető itt.
A letölthető track *.gdb formátumú. Amennyiben más track formátumra van szükséged, itt konvertálhatod.



Mit kell tudni a Szent Márton Útról, illetve a névadó szentről?
Az Európa Tanács 2005-ben a Szom­bathelytől Toursig vezető útvonalat Európai Kulturális Útvonallá nyilvá­nította, hogy Európa legnépszerűbb szentjének, Szent Mártonnak életét és kultuszának kiemelkedő emlékeit bemutassa.
Szent Márton Szombathelyen, az egykori Savariában született. A Római Bi­rodalom katonái közül nemcsak vitézségével, hanem jóságával, a betegek és a szegények iránti részvétévei tűnt ki. Amiens városkapujánál egy didergő koldusnak adta köpenye felét. Ál­mában Jézus elmondta neki, hogy ő volt a koldus, akivel jót tett. A látomás hatására keresztényé lett, elhagyta a katonai pályát és térítő útra indult. Savariába hazatérve édesanyját is megkeresztelte. Később a franciaországi Poitiers-ben kolostort alapított. 371-ben a toursi keresztény közösség püspöknek választotta. A tisztség elől a baromfi ólba próbált elbújni, de a li­bák gágogásukkal elárulták. Ezért lett jelképe a lúd. Püspökként emberszeretete, jósága és kiváló szónoki képes­sége nagyon népszerűvé tették. Candes-ban halt meg 397-ben. A Frank királyok és Gallia védőszentje lett és az egész keresztény világon elterjedt tisztelete. Európában több mint háromezer település és templom viseli a nevét.
Bővebb információ itt.
Több kijelölt Szent Márton Út közül egy Somogyot és Baranyát is érinti. Ez alkalommal keztdük el gyűjteni a pecséteket az igazolófüzetbe. Ezúttal Kisszentmárton, Felsőszentmárton, Hegyszentmárton, Baksa emlékhelyeit érintettük.
A kétnaposra tervezett sátras túrára indulását szép számú résztvevő várta a Kertvárosban meghirdetett gyülekezőhelyen.
Sajnos az út első felről nem tudok beszámolni, mert a Révfaluba tervezett táborozás előkészületei (fűnyírás stb.) miatt fiammal csak Vejtiben csatlakoztunk a csapathoz. Vejtiben 25 kerékpáros várt ránk néhány percet, majd a Drávával párhuzamosan nyugatra haladva kisforgalmú (Mi az hogy! Egyetlen autóval sem találkoztunk!) úton jutottunk el a Drávasztárai kikötőbe. Itt felelevenítettük a néhány éve vízitúra során helyben szerzett élményeinket. Szép volt a Dráva, ami most eléggé magas vízállást mutatott. A horvátországi Papuk hegység is jól látszott, ami szintén túráink célpontja.
Miután kibámészkodta magát a csapat, a Dráva töltésen vezető aszfaltozott kerékpárúton mentünk Révfaluba, ahol az éjszakát töltötte ük. Itt is lementünk a partra, majd egy kis körsétával megnéztük a nyolcvanas évek végén kihalt, jelenleg már üdülőfaluként működő települést.
A séta után G. Péter főszakács irányításával főztünk egy jó adag paprikáskrumplit szabadtűzön. A csapat éhes lehetett, mert hamar elfogyott. Este tábortűz mellett szalonnasütés, nótázás, beszélgetés következett, jó hangulatban. Ez idő alatt lezajlott a fürdőszobában a fürdési procedúra is, ami a nagy létszám miatt kissé sokáig tartott, de a csapat becsületére váljon, mindneki türelemmel volt. Az éjszaka csendjét csak a sátrakból, és a ház padlásából jött horkolás törte meg.
Iván bá másnap reggel 9.00-ra tűzte ki az indulást, amit sikerült is tartani. Mindneki rutinosan csomagolta a sátrát, és pakolta fel a cuccot a kétkerekűre. Az utat a gáton vezetett kerékpárúton folytattuk Felszőszentmártonig, ahol a templom megtekintése után újabb igazolás begyűjtésére volt mód.
A családom és magam részéről itt búcsút vettünk a csapattól, mert még estig maradtunk Révfaluban.
A csapat hazafelé úton még Hegyszentmártonban és Baksán is pecsételhetett. Józsi Hegyszentmárton után "tudott az erdőn át egy rövidebb utat" (ez már nálunk szlogen).

Gondolom, hogy mindenki szép élményekkel térhetett haza erről a nyár elejei bemelígítő csomagos túráról.
A következő Szent Márton túra 2008. augusztus 16-án lesz Pécsdevecser, Nagybudmér, Márok, Máriakéménd érintésével.

Bodrogi Frigyes képei itt.
Keményfi Balázs képei itt.

Túravezető: Dr. Novotny Iván
Lejegyezte: Keményfi Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése