2008.11.02. Gombászat Éger-völgy - Gubacsos

Útvonal: Éger völgy - K+ Ólaki hát - Patacsi mező - K+ Szuadó völgy - Gubacsok kh. Táv: 6km



A túra útvonala GPS részére letölthető itt. A letölthető track *.gdb formátumú. Amennyiben más track formátumra van szükséged, itt konvertálhatod.


A szép idő, és a nedves talaj azt az ötletet adta, hogy gombászni menjünk a vasárnapi ebéd után. Az ötlethez családom tagjai, és kedves ismerőseink csatlakoztak.
Éger völgyből indultunk kosarakkal, és szakirodalommal felfegyverkezve. Már hosszú idő telt el azóta, hogy erdőben jártam volna, így nagyon jól esett újra a bakancsot taposva, a rothadó avar illatát érezni az őszi símogató napsütésben.
Nem csak mi felnőttek, de a gyerekek is nagyon élvezték a gombavadászatot. Míg én a könyvet bújtam, sorban hozták oda a legfrissebb szerzeményeiket.
A gombákat az út első felén találtuk számottevően. Sajnos már nem voltak a legfrissebbek, de majd újból elmegyünk valahova szerencsét próbálni.
Az út során a Szuadó-völgyben sok forrás mellett elhaladtunk, és érintettünk több barlang nyílását is. Hála a nemrégiben kitett tájékoztató tábláknak, megtudhattuk, hogy milyen csoda van a lábunk alatt a mélységben.
A múlt heti óraátállításnak "köszönhetően" viszonylag hamar ránksötétedett, ezért az út végét kicsit sietősre kellett vennünk.
Örültem, hogy a táv az aprónépnek "meg sem kottyant", tehát folytatás következik!
A túra a vásárcsarnokban a gombavizsgálónál ért véget. Sajnos a bő zsákmányt eléggé megtizedelte a vizsgáló a gombák elöregedett voltára tekintettel, de azért maradt egy jókora pörköltre való.


Képek itt.

Túravezető, fotó, lejegyezte: Keményfi Balázs


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése