2009.02.28. Hidas - Cikó - Ófalu - Mecseknádasd

Útvonal: Hidas autóbusz megálló – S – Jánoslak – S - Berekalja – jelzetlen út – Máriaszéplaki templomrom – jelzetlen út – Cikó – Sn – P – Eszterpusztai templomrom – P – PZ – Ófalu – P – Mecseknádasd Várhegy (Schlossberg) – P – Mecseknádasd am. Táv: 26km


Túravezető: Eperjesi József

A túra útvonala GPS részére letölthető itt.
A letölthető track *.gdb formátumú. Amennyiben más track formátumra van szükséged, itt konvertálhatod.


A túra útvonala műholdfelvételről, a Trackabee adatbázisból megtekinthető itt.



A túra egy meglepetéssel indult. Busszal mentünk át Hidasra, de a túravezető Eperjesi Józsi sehol. Hamarosan kiderült, hogy korán szálltunk le, Józsi a másik hidasi megállóban vár ránk O. Jutkával. Sebaj, átmegyünk, legalább végig sétáltunk a falun, megnézzük az épületeket.
Józsiék átfagytak a várakozásban, ezért örültek nekünk. Néhány 100 m után jött az emelkedő. Nekivetkőztünk, egy ideig B. András vitte C. Kati pöttyös táskáját – jól mutatott a kezében. Nevetgélve dagasztottuk a sarat.
Éva, Berekalja állandó lakosa messziről hallotta közeledésünket, és mire a házához értünk, már forrt a víz. 10 órai teára hívott meg bennünket, meghallgattuk tőle a hely történelmét. Mesélt a törökökről, defterekről, pelcerekről, perecekről?, és saját történetéről. Rövid szakaszon elkísért bennünket, mesélt a régi lakosokról, házhelyekről (mára már a nyomuk sem látszik), aztán elköszöntünk tőle.
A Máriaszéplaki templom-romnál készült el a csoportkép, majd továbbhaladtunk. Öröm volt Cikó aszfaltozott főutcáján végigmenni, szép volt a táj, a házak, ragyogóan sütött a nap, jó volt a hangulat. Ahogy a falut elhagytuk, ismét saras volt a pálya. Élvezettel mentünk a Hosszú-hegy mezején, pedig majd' elfújt bennünket a szél.
A Nagy-rétek után hol is jártunk? eSz bebűvel kezdődik… Igen, az Eszterpusztai templomromnál. Végigsétáltunk Ófalu szép házai előtt, meghallgattuk, hogy muzsikál a szél az információs táblán, majd ismét bevetettük magunkat a saras erdőbe.
Melegen süt a nap, virágzik a kankalin, és az illatos hunyor, szép meredek út áll előttünk, egyszóval kimelegedtünk, mire a Krinolinra felértünk. Józsi kukoricával várta a vadakat, de azok nem jöttek. Erre még volt egy kis vizes hó, a bakancsaink megtisztultak, hogy újra sárban haladhassunk tovább. O. Jutka megcsúszott, elesett. Első szava: fotó??? Már csak azt tudtam megörökíteni, ahogy a nadrágjáról Józsi levakarja a sarat. A Schlossbergen csak rövid pihenőre álltunk meg, mert az Évivel készültünk az esti programra, a „kul-túrára”. Az operett előadás után mi is „felléptünk” Beleznai Endre színművésszel.


Lejegyezte: Farkas Kati




Ha valaki Berekalja és környéke történetére kíváncsi, bátran keresse számunkra is váratlanul előkerült vendéglátónkat: Pap Éva e-mail: berekalja@t-email.hu mobil: 30/298-43-78
Sok érdekes információban lesz része, de szánjon rá bőven időt, érdemes!

Keményfi Balázs


Fotók:
Blum András fotói megtekinthetők itt.
Farkas Kati fotói megtekinthetők itt.
Keményfi Balázs fotói megtekinthetők itt.


"Rövid" tájékoztató Berekaljadűlőn - részlet -


A túrához tartozó linkek:
Máriszéplak, Cikó, bukovinai csángók, Eszterpuszta
Eszterpuszta
Schlossberg
Újságcikk Berekalja lakóiról (2010.07.01.)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése