2009.05.01. Május elseje az új horvát Dráva-kerékpárúton

Az internetről letöltött prospektus csalogató képein és térképvázlatán felbuzdulva május 1-én átmentünk megnézni a sajtóban az elmúlt évbenbeharangozott 45 km-es hosszúságú horvát Dráva-kerékpárutat. (http://www.dravabiketour.com/pdf/Brosura_Madjarska.pdf)
A Donji Mihajloc környéki szakaszokat jártuk, először nyugatra indultunk: itt egy holtághoz vezető kisforgalmú mezőgazdasági utat tábláztak ki. A végállomáson a "szomszédok" majálisoztak, néhányan a kellő mennyiségű alkohol elfogyasztása után még fürödtek is aholtágban... A kerékpárútnak itt vége volt, így vissza kelet feléindultunk, a határátkelő mellett elhaladva a Sveti Durad-ig a halastó töltésén mentünk. Itt teljesen egyedül voltunk, szürkegémek,kormoránok között haladtunk az ártéri erdő és a halasó között. SvetiDurad-on elkapott az eső, de szerencsére be tudtunk menekülni egy tető alá.
Milyen is ez a kerékpárút? Hát, az a helyzet, hogy szépen kitáblázták a halastavak töltését kerékpárútnak, meg amit még találtak, különböző burkolatú mellékutakat, ami nem lenne baj, de ahol ilyet nem találtak, ott simán rávitték a "kerékpárutat" pl. a Drávaszabolcsi határákelőhözvezető főútra... Nekünk ez május 1-én ez nem okozott gondot a kamionstop miatt, de a nyári turistaforgalomban más lesz a helyzet. A hiányzó szakaszokon illett volna valami utat építeni a bringásoknak (mindössze néhány km-ről van szó). Elfogadható-e a burkolat nélküli zúzottköves út kijelölése kerékpárútnak? Ez ellen tulajdonképpen nincs semmi kifogásom, csak az elnevezésben kellene tisztázni, hogy ez nem aszfaltburkolatú kerékpárút (mint például a magyar oldalon a Drávasztára-Révfalu-Felsőszentmárton közötti Dráva-kerékpárút) hanem ez egyszáraz időben MTB-vel járható kijelölt kerékpáros túraútvonal, ez lenne a korekt megoldás. Az más kérdés, hogy mindezt uniós forrásokból finanszírozták és a statisztikákban biztosan nagyon szépen hangzik, hogy létesítettek 45 km kerékpárutat, de vajon az unió tudja-e hogymire adta a támogatást? Kiváncsi vagyok, hogy a Beremendi határákelő - Belisce közöttiszakaszon épült-e kerékpárút, vagy itt is csak kitáblázásról van szó? Erre talán választ kaphatunk a június 19-21-i beremendi kerékpáros találkozón! (ez itt a reklám helye :)
Az eső elmúltával visszafelé az országúton jöttünk D. Mihajlocra, mert a "kerékpárút" a zuhé következtében sártengerré változott...


Képek itt.


Túravezető, fotó, lejegyezte: Arató Csongor

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése