2010.05.30. Evezés a Fekete-vízen

Útvonal: A Fekete Vízen: Vajszló - Csányoszró - Besence(Okor) - Vajszló
Táv: 14km (7km árral szemben, 7 km vögymenetben)
Mozgásidő: 3 óra
Teljes idő: 4 óra 22p
Max. sebesség 9 km/h
Mozgás átlagsebesség: 4,6 km/h
Teljes átlagsebesség: 3,2 km/h


A túra útvonala GPS részére letölthető itt.
A letölthető track *.gdb formátumú. Amennyiben más track formátumra van szükséged, ittkonvertálhatod.


A túra útvonala műholdfelvételről megtekinthető itt.


Az elmúlt hetek hatalmas esőzései miatt megáradtak a patakok, elöntötte a földeket a belvíz. Egy hete egy túra alkalmával Vajszló környékén jártunk. Nagyon magas volt a Fekete-víz vízállása. Ekkor fogalmazódott meg bennünk a mai túra ötlete: Mi lenne, ha eveznénk rajta egyet? Az áradás hátrányai mellett, használjuk már ki ezt az előnyt! Ki tudja, mikor lesz hasonló ismét a pálya.
Egy gyors szervezkedést követően két kenuval, 6 fő: Cz. Mária, G. Péter, H. Barnabás, K. Balázs, K.Gazsó, K.Zsolt vett részt a túrán.
Délutánra az időjárás zivatart, jégesőt ígért, ezért csipkedni kellett magunkat. 9.00-ra beszéltük meg a találkozót a vajszlói hídnál. 8.40-re mindkét autó odaért. A víz egy hét alatt, kb 1m-t apadt, de még így is jó magas volt a szintje. Lepakolás, összerendeződés következett. Jó volt ízelítőt kapni a nyári hangulatból. Kellemesen sütött a nap, ismét közelről tapasztalhattuk a vízi környezetet.
9.00-kor kezdtünk evezni. Árral felfelé haladtunk, de az egyenes, kitisztított mederben nem volt nagy sodrása a víznek (eleinte). Jól haladtunk felelé. Néha megörültünk egy kanyarnak, ami ritkaságszámba megy errefelé. Jó volt a hangulat. A víz eléggé barna volt, és valami bukéja is lehetett, megmártózni nem kívántunk benne, ezért borulást nem terveztünk J. Néhol találkoztunk helyi emberekkel. Volt aki azt mondta: „Már sok évet megéltem, de ilyent még nem láttam! A Dráván szoktak ilyent csinálni” Egy hölgy pedig elárulta nekünk, hogy 1938-óta nem volt ilyen magas a víz.
Csányoszró közelében a mederben egyre több bokor, fa volt, amik a vízáramlást megdobták. Lehetett jókat technikázni. Végül egyre több ilyen bokor, majd egy bedőlt fa is utunkat állta, jobbnak tartottuk, hogy visszafordulunk. Kikötöttünk, tartottunk egy kis pihenőt, majd visszacsorogtunk az Okor patak torkolatáig, hogy egy szakaszon azon is felevezzünk. Közben a távolból morajlás hallatszott, és villámok csapkodtak. A felhők a semmiből egyre jobban összeálltak felettünk is. Eljutottunk a Besence alatti közúti hídig, ahonnan a közelgő zivatar miatt végleg vissza kellett fordulnunk, bár az Okor patak tovább is evezhető lett volna. De ki tudja, mikor lesz erre újabb lehetőség? Mikor lesz újra ilyen magas a vízállás? Egy biztos, ha másképp nem bringával felderítem ezt a környéket a gáton.
Könnyedén visszacsorogtunk a vajszlói hídig, a már ismert pályán. Nem tehettünk mást, mint hogy gyorsan összepakoltunk. Éppen sikerült. Ahogy beültünk az autókba, leszakadt az ég. Hazaérve Pécs környékén mindebből mit sem lehetett érezni, meleg nyári idő volt. De délutánra azért megérkezett a front.
Most e sorok írása közben is folyton esik az eső, 10 fok van csak. Hihetetlen, hogy egy napja a nyaralás hangulatából kaptunk egy röpke ízelítőt. Nagyon élveztük mindannyian.
Lejegyezte: Keményfi Balázs

Képek:
Keményfi Balázs fotói megtekinthetők itt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése