2011.11.19. Skóciai Szt. Margit Emléktúra

A túra eredeti kiírása letölthető itt.
Túravezető: Dr. Novotny Iván

November 19-én Mecseknádasdról Pécsváradig gyalogoltak a 24. Skóciai Szent Margit Emléktúra résztvevői. A tavalyi túrához hasonlóan idén is több, mint háromszázan járták végig a távot. A pécsváradiakon és nádasdiakon kívül Pécsről, Szekszárdról, Komlóról, Kozármislenyből, Mohácsról, Szederkényből érkeztek turisták, de két busszal, mintegy nyolcvanan jöttek Bajáról, s a budapesti Patróna Hungariae leánygim­názium négy fős küldöttségét is üdvözölhettük.
A nádasdi plébániatemplom előtt gyülekeztek a túrázók 10 óra körül, hogy a messziről jövők is ideérhessenek. Megnézték a templomban Skóciai Szt. Margit ereklyéjét, az őt ábrázoló, Angliából érkezett képet és a nádasdi szobrász által fából faragott, de a Réka-várból hozott köveken álló szobrot. Ezután indultak neki a távnak. Az útba eső Aranypatkó lovaspanzió gazdája meleg teával, és egy emléklapocskával lepte meg a csapat tagjait. A Réka-várban, az emlékkő körül, kis rögtönzött műsor keretében a pécsi 10. sz. és a szekszárdi 608. sz. cserkészcsapat egy-egy örse, és a Patróna Hungariae Gimnázium csapata énekeltek. Szent Margit életéről, jelentőségéről elhangzott a szokásos ismertetés, ami azonban minden évben egy kicsit más. A megemlékezés után furulyaszó vezette be a közös éneklést. A jelenlévők együtt énekelték el a "Boldog Asszony Anyánk" kezdetű régi magyar éneket.
Az emlékkövet elborították a megemlékezés virágai. A túra a Langehöhe gerincén, majd a Réka-völgybe leereszkedve folytatódott, s a Réka-kunyhó érintésével, 15 óra után ért a túrázók zöme Pécsváradra. Az első Skóciai Szent Margit túra 1988-ban volt, azóta minden évben megrendezésre került. Jövőre, 2012-ben, a negyedszázados jubileumra, a 25. emléktúrára készülünk (november 17.). Szeretettel várunk minden érdeklődőt.



Dr. Novotny Iván


Képek:
Arató Csongor fotói
Lévai Gábor fotói
Keményfi Balázs fotói

Video:
Iván bá'  előadásában Szent Margit élettörténete (két részletben)  - Arató Csongor felvétele
2. rész
.
A túra GPS trackje (egy kicsit kibővítve) közvetlenül letölthető itt.
Műholdfelvételről megtekinthető itt.

A kibővített túra útvonala:
Mecseknádasd - Réka vár - Langehöhe - Réka völgy - Knsz - Kisújbánya - Csepegő szikla (GCCSSZ)- Kisújbánya - Cigány hegy (GCIGAN) - S - Miske tető - S - Z - Knsz - Réka kunyhó - P+ Komlós kanyar - Lőtér - Pécsvárad
Táv: 26 km Szint: 800m
.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése