2013.04.28. Pécs-Aranyosgadány, avagy tovább a Szőkei tóhoz

Rövid táv útvonala: Pécs, Pellérdi út 42. Mini Presszó előtti parkoló - Pellérd - Aranyosgadány, egy házi készítésű aszaló megtekintése, majd ugyanazon az útvonalon vissza.
A programot kezdőknek és gyerekeknek is ajánljuk (felnőtt kíséretével).
Táv: 17 km Szint: 100 m
A túra útvonala
Hosszabb táv útvonala: tovább Keresztespuszta - Görcsöny (itt benézünk a tóhoz) - Szőkei horgásztó - Görcsönyön át vissza.
Táv: 45 km Szint: 250 m
A hosszabb táv útvonala
Indulás: Pécs, Pellérdi út 42. Mini Presszó előtti parkolóból 9:00-kor.

A túra célja pár ember megmozgatása volt, akik vágynak a biciklizés örömére, de nehezen indulnak el konkrét úti-cél nélkül. Erre ideális hely Aranyosgadány: közel van, és nincs sok emelkedő!
A társaság ismerte egymást a korábbi gyalogos kirándulásokról - ezután már a kerékpár túrákon is ismerősek lesznek az arcok.
A 6-os út melletti járdán tekertünk a pellérdi elágazásig, ahol mindig problémás szokott lenni az áthaladás, de most a kedvünkért mintha kiürítették volna az utat. Az egész csapat könnyedén rátérhetett az útra, melyen a Pellérd központjában található kis tóhoz tekertünk, hogy csatlakozhassanak a Kertvárosból indulók is. Itt megnéztük a barlangot, amit eredetileg csónakháznak építettek és a tavat is csónakázó tónak használták a „boldog békeidőkben”. Most inkább barlangszerű az építmény-maradvány, és jót lehet sétálni körülötte.
A pihenő után a 16 fős csapat elindult Aranyosgadány felé, és csak egy rövid szusszanásra kellett megpihenni az egyik emelkedő után.
Árpi már várt minket, nagyon ötletes házi készítésű aszalót mutatott nekünk , és szakszerűen elmagyarázta a technológiáját. Egy ilyen berendezés elkel minden háztartásban ahol nagyobb mennyiségű gyümölcsöt szüretelhetnek.
Jó volt ezen a portán pihenni és beszélgetni. A háznak, a pajtának és az egész környezetnek múltja van, és ezt érezni-élvezni is lehetett.
Ezután átmentünk a szemközti parkba, és megszavaztuk, hogy a középen lévő műtárgy lehet a török kút, a falu egyik nevezetessége. Persze víz nem volt benne és talán már az építmény sem eredeti, de olyan „törökkutas”. Kicsi tovább tekerünk a Horváth portára. Itt minden évben szobrász tábor működik és az ott készült művekből szoborparkot alakított ki az ingatlan tulajdonosa. Szabadon sétálhattunk a hatalmas területen a szobrok között.
Ennyi pihenés még az ínszalag szakadásból felépülteknek is elég volt, ezért a kezdő csapattal elindultunk vissza Pécsre,
7-en pedig tekertek tovább a kevesek által ismert második Aranyosgadányba (talán ez a Keménygadány), s jól járható földúton Keresztespusztára. Görcsönyben fagyizás, majd a Szőkei horgásztónál pihenő. Ezután „rövidítés” címszó alatt a tervtől eltérően Frici javaslatára Keszü lett az útirány. Nem kedveltük a bő 3 km-es földutat, de a tetőről gyönyörű panoráma kárpótolt bennünket. Az aszfaltos útra lejutva csak haza kellett gurulni, de az út nem volt rövidebb a tervezettnél :)

Jelentem, igény van ilyen könnyed túrákra, mindenki nagyon elégedett (és nagyon éhes) volt a túra végén.

Túravezető, lejegyezte Miklovich Csilla és Farkas Kati.

Képek:
Bodrogi Frigyes fotói 
Farkas Kati fotói 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése