2016.04.28-05.01. Túra a karvai rekus találkozóra

Útvonal: 1. nap: Pécs, Budai Vám Tesco - Bonyhád - Cece - Székesfehérvár (alvás, ahol elfáradunk vagy ránk sötétedik); 2. nap: Bicske - Bajna - Esztergom - Karva 
Hazaút útvonal: 1. nap: Komárom - Pannonhalma  (valahol az Észak-Bakony környékén alvás); 2. nap:Ajka- Tapolca - Keszthely - Balatonkeresztúr (alvás, ahol ránksötétedik); 3. nap: Kaposvár - Pécs
Össztáv: ~700 km Túravezető: Bodrogi Frigyes és Gajdos Pál

A megbeszélt időpontban ketten voltunk a Tesco parkolójában, Gajdos Pali és én, mondtam, akkor indulhatunk. Pali kérdezte, nem várunk-e egy pár percet a Torma Csabira, de mivel nem volt ott, mondtam, menjünk. Mégis egy 5 percet várakoztunk, majd 34-kor útnak eredtünk. Hird előtt kaptuk a telefont a páromtól, hogy a Csabi keres minket, hol vagyunk. 35-re megérkezett ő is, és mivel nem talált senkit, egy negyed óra várakozás után hívta fel a Marit. A telefonban is kommunikációs hiba keletkezett: amíg mi a régi 6-oson vártuk a Csabát, ő a 6-os úton elszáguldott mellettünk. A várakozás nem csak Csabi miatt volt, Palinak már Hird előtt volt egy defektje, amit Bonyhádig még kétszer megismételt. Bonyhádon a kerékpárboltban belső- és a felniszalag vásárlása után az új pumpánkkal már gond nélkül tekertünk tovább. Fehérvár előtt éjszakáztunk. 
Pali navigációja hibátlanul működött, pillanatok alatt átkeveredtünk a városon, egészen Bodajk településig semmi gond nem volt. Ott egy földútra akart vinni minket, mondtam Palinak, nézzük meg a térképet, ne menjünk a sárba. Akkor derült ki, hogy rossz fájlt töltött fel a navigációba, az első terv volt a gépen, amely Komárom felé vezetett. Ha már előkerült a térkép, mondtam, hogy menjünk a tervezett útvonalon, a Vértes tövében Keletre fordultunk. Felcsút, Bicske, Esztergom érintésével haladtunk tovább. Esztergomban a Bazilika mellől megpillantottuk az első rekust, majd még a magyar oldalon másik három Karvára tartó kerékpáros is csatlakozott hozzánk. Még világosban megérkeztünk, a táborban már sokan voltak, közöttük Csaba is, aki a legrövidebb úton, gyilkos tempóban üldözött minket és három órával előbb érkezett nálunk. A találkozóról nem sok mindent tudok írni, ahhoz ott kell lenni, ki kell próbálni. Párom is megérkezett autóval 10 óra felé, Langó Tamást hozta magával. A tábortűz mellett nem akart csökkenni a tömeg és a jókedv, a csehek közül sokan még hajnali 4-kor is ott nótáztak. Mi már 1 óra felé nyugovóra tértünk, és reggel komoly fagyra ébredtünk.

Május 1-én bringapróbálgatásokkal, egy rövid 25 km-es túrával, majd kerékpárversenyekkel telt a nap. Tamás és Csaba is megállás nélkül cserélgette a biciklijét, Tamás kapott egy kölcsön rekut még a túrára is, amit a párom is gond nélkül végigtekert a fekvőbringájával.

Vasárnap délelőtt hárman indultunk haza együtt kerékpárral Komárom felé az új kerékpárúton. Út közben még Velekei Balázst, a híres youtube-os túrafilmkészítőt is leelőztük. Komáromban feltöltöttük elemózsiás készleteinket és elváltunk Torma Csabától, ő sietett haza a legrövidebb úton, nem akart velünk tartani a nézelődős hosszabbon. A navigáció innentől kezdve ismét jól működött. A tervezett útvonalat hibátlanul teljesítettük, kis forgalmú, néhol murvás, szép erdei utakon jártunk. Pannonhalma után elkezdett esni az eső, kisebb nagyobb megszakításokkal egészen estig áztunk, ezért egy szépen felújított temető ravatalozójában aludtunk csendben és békességben.

Másnapi utunk.... de tudjátok mit? Most nem írok többet, legközelebb gyertek velem, vagy nézzétek meg a képeket a túráról! 

Lejegyezte: Bodrogi Frigyes

Képek:
Bodrogi Frigyes fotói
Gajdos Pál videója

A karvai találkozóról egy újságcikk:

Minden várakozást felülmúlt a 2. nemzetközi rekus találkozó, melyet idén is Karván rendeztek meg.
Karva
145 fekvőkerékpáros vett részt a rendezvényen. A legidősebb résztvevő 72 éves volt. A legtávolabbról érkező több mint 500 kilométert tekert a találkozóra. Voltak olyan résztvevők is, akik korábban körbekerekezték a Földet.
Az első nemzetközi rekus találkozót is Karván rendezték meg tavaly. „Az spontán akció volt, amit nem készítettünk elő különösebben. Az érdeklődők és a résztvevők száma engem is meglepett” – nyilatkozta Marcsa András (Bandi), a rendezvény ötletgazdája. Az idei találkozó időpontját a szervezők a karvai majálishoz igazították, ettől a karvai májusfaállítás és a felvonulás is rendhagyó volt. „A találkozóra 131-en regisztráltak, de a szombati rendezvényen ennél többen vettek részt. Voltak, akik kifejezetten a versenyre érkeztek” – tájékoztattak a szervezők. A rendezvény előkészítésében és lebonyolításában Karva önkormányzata is részt vett. A korábban érkezők elszállásolásáról is gondoskodtak. A versenyt rövid kirándulás előzte meg. A látványos, három kilométeres rekus konvojt a túra egy szakaszán rendőrök kísérték. A délutáni versenyszámok között lassúsági, illetve gyorsasági verseny és szlalom is szerepelt. A lassúsági és a gyorsasági versenyt is a pécsi Bodrogi Frigyes nyerte, a bóják kerülgetésénél Aleš Horný (Dubňany) és Kiss Zoltán (Orosháza) bizonyult a legügyesebbnek. A szervezők különdíjjal jutalmazták a legmesszebbről érkező résztvevőt, a „leg-leg-leg” kerékpárt és a legsárgább párost is. „A legmesszebbről a prágai Zdeněk Kelner érkezett, aki egy héttel a rendezvény előtt indult útnak. Ausztrián keresztül jött, mivel ott jobbak az utak. A leg-leg-leg kategóriában a kupát a seregélyesi Nagy József (Lompi) kerékpárja, a legsárgább résztvevők díját egy házaspár – Dóka Bernadett és férje – kapta” – tájékoztattak a szervezők.
Az abszolút rekorder Karlovic Kristóf (Pupu) volt. „Nemcsak korát, hanem a letekert kilométerek számát tekintve is. Évente 18 ezer kilométert tesz meg fekvőkerékpáron. Külön öröm volt, hogy a találkozón részt vett Harkányi Árpád és Zárug Zita is, akik kerékpáros nászútjukon körbetekerték a Földet” – jegyezte meg Marcsa Bandi.

.


Nincsenek megjegyzések: