2018.07.07. Kerékpártúra egy titkos termálvízhez

Útvonal: Szigetvár-Molvány híd puszta-Nemeske-Kistamási-Pettend-Gyöngyösmellék-Várad-földút-Szentegát-Sumony-Királyegyháza-Szentlőrinc-régi 6-os-Pécs Táv: kb:70 km
Túravezető: Miklovich Csilla

A túra útvonala GPS részére (*.gdb formátumban) letölthető itt. (Drávai kitérővel)
Műholdfelvételről megtekinthető itt. (Drávai kitérővel)

A túra nagyon korán indult (6:15), mert a MÁV nem sok járatot indít Szigetvár felé.  Reggel még nagyon esőre álló volt az idő, de az állomásra érkezve már reményt adók voltak a felhők. A megrendelt kerékpárszállítást a MÁV biztosította, így elég kényelmesen jutottunk el az indulási helyre.
Szigetváron nem időztünk gondoltam egyszer majd szánunk erre a városra és környékére egy egész napot.
A 6-os úton indultunk Molvány-híd puszta felé. Szerencsére nem volt nagy a forgalom. Ez a hétvégének és a korai indulásnak is betudható.
Molvány-híd pusztán található egy kúria, amiről semmilyen információt nem tudtam kinyomozni az internetről és aki megmutatta nekünk az épületet az sem tudott semmit az ingatlan történetéről. Ez egy titokzatos kúria. Sajnos nagyon elhanyagolt, de még ilyenkor is el tudom képzelni, hogy milyen élet lehetett itt. Bejártuk az épületet és környezetét, majd indultunk tovább Nemeske felé.
A nemeskei elágazónál bevártunk mindenkit és innen már Pettendig semmi nem állíthatott meg minket.
Pettenden a polgármester és a falugondnok fogadott minket és pár szóval bemutatta a falut és kevés információt mondott a termálforrásról. Sajnos nem sokat lehet tudni a fürdőről, mert valaha az volt. Az 1960-as években kb 10 évig üzemelt két medencével és öltözőkkel. A környezetében lehetett kempingezni. Most már a nyomait sem látni mindennek. 
Kitekertünk a forráshoz és a bátrak megmártóztak a meleg vízben. Érdekes élmény egy ilyen elhagyatott helyen fürdőzni.
Gyöngyösmelléken át Kétújfalu felé indultunk. Útközben az olajfúró tornyokat is láttuk. Lehet, hogy itt lesz a Texas 2.0. 
Kétújfaluban kicsit megpihentünk és elindultunk Váradon át Bürüsre és itt megkockáztattuk a földutat. Kicsit kellett tolni a kerékpárt, de szerintem egész jól megúsztuk ahhoz képest, hogy reggel még esett az eső.
A földút végén Szentegát mellett találtunk magunkat. Itt már páran jártunk, de mindig érdemes az itteni kastélyra egy pillantást vetni. A kápolna pedig az előző látogatásunk óta kívülről teljesen megújult. Jó volt látni, mert gyönyörűséges kis épület.
Sumony településen, majd Királyegyházán át jutottunk el a cementmű elkerülő útján Tarcsapusztára. Innen lehet elérni a régi 6-os utat, ami kerékpárral még viszonylag jól járható.
Bicsérd, Zók, Aranyosgadány, Pellérd útvonalon jöttünk haza, mert ez sokkal szebb és biztonságosabb, mintha a 6-os főúton tekertünk volna.
A nap ugyan nem sütött ki, de ebben a felhőfátyolos időben igen kellemes volt a kerékpározás. Remélem rajtam kívül az a 10 kerékpáros is jól érezte magát.

Lejegyezte: Miklovich Csilla

Képek:
Bodrogi Frigyes fotói (1 nappal később)
Keményfi Balázs fotói
.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése