Bringás hírek a Drávaszögből; Új bringás útvonalak - új lehetőségek Horvátországban a Duna mentén

Bringás hírek a Drávaszögből

A Drávaszögi dombsor déli oldalán sorakozó magyar falvak egyikén, Csúzán (Suza, Horvátország, Baranja) nyílt egy mini kemping, innét kényelmesen bejárható a Drávaszög, megközelíthető a Kopácsi-rét.

A kempinget a helyi bortermelő Kolár család üzemelteti, az érkező vendéget egy pohár kiváló minőségű borral várják ☺ A kemping berendezése full komfortos, fedett étkező, kis konyha, hűtőszekrény (tele borral) és a fákon függőágyak - a hely nem véletlenül az EuroVelo-n haladó bringások kedvelt állomáshelye.



Új bringás útvonalak - új lehetőségek Horvátországban a Duna menti ártéri erdők bejárására

Pár éve még tiltó táblák voltak a Duna menti töltésre vezető úton, sőt évekkel ezelőtt még az is előfordult, hogy a határőrök visszafordították egy pécsi túrázó csapatot, de mára ez a helyzet teljesen megváltozott. A Duna árvédelmi töltésén  kerékpáros túraútvonalat jelöltek ki. Vörösmart (Zmajevac) körforgalomtól indulva a Duna utcán végig haladva érjük el a Duna árvédelmi töltését. A kiskőszeg (Batina) felé vivő országútra is ki van téve egy "kerékpárút" tábla, arra is mehetünk, ugyanoda visz de a Duna utca csendesebb. Az utca végén rátérve a Duna menti töltésre kerekezhetünk Zlatna Greda-ra, közben a gát melletti holtágakban megfigyelhetjük a Kopácsi-rét madárvilágát. A töltés burkolata először 5,5 km hosszban aszfalt, majd jön 8,5 km makadám, utána már végig aszfalt úton haladunk tovább Tökös (Tikves) felé.Tökös környékén árnyas fák alatt bringázhatunk és megpihenhetünk a vadászkastély parkjában. Tovább a Kopácsi rét felé haladva Kozjak után az út mellett pihenőhelyeket alakítottak ki és természetvédelmi bemutatóhelyeket láthatunk: szürke marha gulya és egy vándorlásra gyülekező vadlúd csapat mellett haladtunk el.
Kopácsról Bellyén keresztül mehetünk tovább Eszékre, Bellyétől az országút mellett elválasztott kerékpárút van.

Hazafelé van még egy lehetőség a természetközeli sétabiciklizésre: Darázs (Draz) falu központjából, a Karasica hidjától indulva 6 km hosszban aszfaltburkolatot kapott a Duna árvédelmi töltés. A beruházás az EU információs tábla szerint határmenti kerékpáros turisztikai fejlesztésként valósult meg: nekünk építették. Darázstól a horvát-magyar határig kerekezhetünk. Itt vissza kell fordulnunk (schengeni határ!), de egyébként mehetnénk tovább Mohácsig a Béda gáton épített kiváló aszfaltúton. 

Lejegyezte:  Csongor

Kopácsi-rét kitáblázott kerékpáros útvonalak
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése