2016.09.24. Nyárbúcsúztató bringás szalonnasütögető parti

Útvonal: Pécs - Bogád- Somogy- István akna- Józsefháza - Árpád tető- Koszonyatetó- Zobákpuszta- Kövestető (új kilátó)- Hosszúhetény (elkerülő út)- Hird - Bogád- Pécs
Táv: 50 km   szint :  kb. 450m  Túravezető: Kónya Tamás

Délelőtt 10 kor találkoztunk a Budai Tesconál, már látszott, hogy nagyon jó időnk lesz.
10 óra pár percre befutott mindenki, de így is csak 8-an vágtunk neki a túrának. Nagy örömömre eljött Sz.Peti is akivel pénteken ismerkedtem össze véletlenül bringázás közben és csak úgy mondtam neki, hogy lesz ez a túra holnap és jöjjön el ha tud, HÁT  ELJÖTT !!!
Bogád felé elhagytuk a várost szép komótos tempóban. A 6-os felé vezető kátyús összekötő úton jókat dumcsiztunk, majd Vasas felé tekertünk. Itt csatlakozott  hozzánk még egy új túratárs K. István. Így már 9-en folytattuk utunkat a ragyogó időben Somogy felé, ahonnan az István-aknai úton indultunk felfelé itt egy kis trükközéssel kihagytuk a Rücker-aknai S kanyaros emelkedőt. A domb tetején az István-aknai elágazónál bevártuk a végét is, aztán  Józsefháza felé (Itt jegyezném meg: Rolandnak volt igaza az tényleg Józsefháza volt !) tekertünk fel a Koszonya-tető és Zobák-puszta felé vezető erdészeti útig. Bo.Jani elköszönt tőlünk, mert Ö csak eddig ért rá és Árpád-tető és a Komlói út felé elindult haza. Így 8 főre fogyatkozva haladtunk tovább.
Igen jó hangulatban folytattuk utunkat Béta-aknáig ahol kiderült, hogy pont ma van 12-től útlezárás autóverseny miatt a Zobák puszta- Béta-akna - Vasas szakaszon így nem fogunk tudni a tervezett útvonalunkon visszajönni Petőfi-akna felé.
Sebaj majd sütögetés közben újratervezünk :) !
Itt lefelé süvítve láttam és sajnos éreztem is hogy egy darázs berepült a pólóm nyakánál a pólóm alá. Gyorsan odacsaptam, de már későn, mert éreztem az igen kellemetlen csípését vagy inkább marását. Mire meg tudtam állni és kiráztam a pólóm alól, már éreztem, hogy ez igencsak megharapott. Mint kiderült lódarázs volt, már dagadt is fel, vörös volt és igencsak éget  nem mondtam, de egy fél órát lüktetett és izzott a mellkasom, sőt a levegővétel is nehezemre esett. Szerencsére Roland kisegített egy Calcimusc-kal, ami segített egy kicsit, mert legalább a levegővétellel nem voltak fél óra múlva gondjaim.
Zobáktól  Köves-tetőre már hamar felértünk az emelkedő ellenére is.
Villámgyorsan fát gyűjtött Frici és Peti ,de Pali ügyesebb volt mert ő elment egy távolabbi szalonnasütőhöz és egyszerűen áthozta a már odakészített vaskos fűrésszel pont méretesre felvágott fákat.
Ezekből jó kis tűzet raktunk és páran máris a lángokon sütögették a szalonnájukat míg Márti guszta vegyes nyársakat készített és csinált új barátunknak Petinek is. Megnéztük az új kilátót ami elég jól sikerült 3 emeletes kilátó ahonnan nagyon jó a kilátás.
Tanultam Paliéktól egy új sütögetős receptet is : a megolvasztott megpirított mályvacukrot egy szétnyitott csokis doppel keksz közé kell rakni és visszacsukni mint egy szendvicset a mályva cukor megolvasztja a csokit és összeolvad vele és érdekes íze lesz. (Nem rossz próbáljátok ki!)
Miközben ráérősen itt pihengettünk egy csoport DH-s járt fel-le, lefelé re igencsak nekiengedték a jókora sziklákon !

Fél háromig jól belaktunk a legtöbben két nyársat is sütöttek és megették. 
Így jóllakva és szépen kikerekedve indultunk haza a hosszúhetényi elkerülőút felé, itt lefelé sikerült 65-tel gurulnunk !
Hirden még megálltunk egyet kocsmázni és fura mód senki nem akart sietni, hanem szépen hosszasan elült ott mindenki :) még az is aki nem is rendelt semmit.

Utána Újhegyig szépen együtt hazatekertünk és utána oszlott szét a csapat!

Nagyon klassz időben jókat ettünk egy szép helyen jó társaságban !
Kell ennél több ? Az ilyen élményekből spájzolunk a télre :)

Lejegyezte: Kónya Tamás

Képek:
.

Nincsenek megjegyzések: