2017.08.14-19. Kerékpáros csillagtúra az Isztrián

A túra útvonala (műholdfelvétel linkekkel): 

1. nap Selina - Vrsar 40 km 300m szint  
Selina - Sveti Lovrec - Stranci Kod Lovreca - Marasi - Gradina - Elangi - Vrsar - Kapetavana Stancija - Limski Kanal mellett murvás úton - Klostar - Selina

2. nap Selina - Porec 68 km 450m szint
Selina - Stranci Kod Lovreca - Marasi - Gradina - Bralici - Delici - Montizana - Dracevac - Fuskulin - Mugela - Morska Obala - Zelena Laguna - Plava Laguna - Porec - Laguna Materada - Porec - Stancija Portun - Antonci - Kosinozici - Vrznaveri - Zikovici  - Bacra - ösvényen Kosutici - Maretici - Katun - Baderna  - Sveti Lovrec - Selina

3. nap Pula - Medulin 55 km 300m szint
Galizana - Stancija Barbo - Valbandon - Stinjan - Pula - Medulin - Pomer - Kamik - Vablonasa - Pula elkerülő - Galizana

4. nap Funtana - Vrsar 53km 350m szint
Selina - Sveti Lovrec - Susnjici - Radmani - Dracevac - Fuskulin - Funtana - Vrsar - Flengi - Gradina - Marasi - Stranci Kod Lovreca - Jakici Dolinji - Selina

5. nap Rovinj 48km 350 m szint
Matohaci - murvás úton Crnjova Stancija - Golas - Pizanovac - St. Bembo - Vrtalji - St. Cehic - Kalanara - Monbrodo alatti tengerpart - Polari - Rovinj - Val de Lesso - Limski Kanal-tól D-re murvás úton Rovinjsko Selo - Putini - Matohanci

6. nap/a Motovun 2,3km 110m szint (GY)
Motovun gyalogos megtekintése

6. nap/b Minra völgye Buzet - Kotli 23km 320m szint
Buzet - Mirna mentén - Pengari mellett - Mirna mentén turistaúton - Kotli - Brnobici - Mjesto - Ciritez - Selca - Sveti Ivan - Buzet

A túra útvonala egyben, GPS részére (*.gdb formátumban) letölthető itt.

Túravezető: Keményfi Balázs

Tavaly családommal egy hirtelen jött, váratlan helyzet miatt lemaradtunk az Isztria túráról. Társaim javasolták, hogy ismételjük meg, mert más is csatlakozna aki előző évben nem volt. Így is tettünk.
Két autóval vágtunk neki az útnak. A szállás ugyanazon a bevált helyen volt, mint a tavalyi túrán, Selinában, az olajfák között egy maszek kempingben. A hely barátságos, családias volt. Megízlelhettük a házigazda saját borát, melyből vásárolhattunk is, úgy mint a saját készítésű oliva olajból is.
Túráink során a forgalmatlan utakat kerestük. Ha szükséges volt, akkor a főutak elkerülése miatt az autós utazást is bevetettük, hogy az energiánk a legszebb részekre maradhasson.
Első nap utazás majd  sátor állítás után nyeregbe is pattantunk, és egy délutáni tekerésre a legközelebbi tengerpartra, Vrsar-ba tekertünk. Habzsoltuk a tengeri hangulatot, fürödtünk is egy jót.
Másnap Porec volt az úticél. Nagyon tetszett a táj amin végighaladtunk a forgalmatlan, aszfaltos mezőgazdasági  területeken, szőlő és olajfa ültetvényeken keresztül. Porecben városnézés, fürdés, tengerparton tekerés következett. Hazafelé szintén forgalmatlan úton haladtunk. Útközben szó szerint tele zabáltuk magunkat fügével. Térképen kinéztünk egy rövidítő (valóban az) utat. Megérte annak ellenére, hogy "kissé" nehezen volt járható. Néhol úgy tűnt, hogy elfogyott az út (mint pl. Kosutici környékén). A napi túra végén beiktattuk a szállásunk melletti település Sveti Lovrec (nekünk az egyszerűség kedvéért csak Szentlőrincnek mondott) óvárosát. Este Mártit megköszöntöttük születésnapján, kerékpárral szállított borral és finomságokkal.
Harmadik nap autókkal (kihagyva az országúton tekerést) leutaztunk az Isztria déli részére, hogy Pulát és környékét bejárhassuk. Galizana-ban hagytuk az autót, onnan tekertünk el Pula-környéki tengerpartra, majd Pula belvárosába. Itt a nevezetességek megtekintése után Balázs gyermekkori kempingező helyére Medulinba hajtottunk. Itt fürödtünk, pihentünk egy jót, majd visszatekertünk az autókhoz.
Negyedik nap a szállástól tekertünk, ezúttal Funtana és Vrsar volt a cél. E napon kevesebben túráztunk, de annál jobb tempót tudtunk így tartani. Funtana-ban városnézés, tengerparti tekerés következett. a parton haladva minden kempinget bejárhattunk, ott fürödtünk, ahol kedvünk tartotta. Vrsarban a parton megkerestük a pihenő napot tartó társainkat. Hazafelé tekerve ismét élvezhettük a fügebokrok gyümölcseit. A szállás-falunk előtt letértünk a szokott útról, hogy eldugott falvakon haladhassunk keresztül. Érdemes volt, mert hangulatos falusi környezetben találtuk magunkat. Este parázson alufóliában sütöttük meg a vacsoránkat.
Ötödik nap Rovinj volt az úticél. Ismét autókkal közlekedve hagytuk ki az országúti szakaszt, így a bringázásunk Matohancinál kezdődött. Szándékosan letértünk a térképről, földutakon haladtunk, igen érdekes helyeken. Így közelítettük meg a tengerpartot. Innen a parton jutottunk be Rovinjba, ahol sokat csavarogtunk a sikátorokban. Rovinjból a csapat kétféle úton jutott vissza az autókhoz, egy rövidebb, és egy kissé hosszabb, kalandosabbon.
Utolsó, hatodik túranapunk egyben a hazautazás napja is volt. Az első részében a bepakolt autókkal Motovunba utaztunk, ahol gyalogosan néztük meg a gyönyőrű szép városkát. A séta után Buzet-is autóztunk, ahol leparkoltunk. Innen bringákkal a Mirna folyó völgyében turistaúton, nehéz terepviszonyok között tekertünk Kotli-ba. Ez egy igen szép üdülőfalucska, távol a nyüzsgéstől, festői szépségű (bár kiszáradt) folyómeder mellett. Kotki után pedál taposás következett, de megérte, mert életünk gurulásával jutottunk vissza az autókhoz, Buzetbe. Itt egy ünnepi fagyizással zártuk az együtt töltött isztriás hetünket. Ezt követően a két autóval egy picit más útvonalon haza autóztunk. Érdekes, hogy gábor lakásához Pécsre a két autó kb. 1 perc különbséggel érkezett meg.
Köszönöm mindenkinek a társaságot, nagyon jó túra sikeredett, a beszámoló írásakor öröm volt vissza gondolni rá.

Lejegyezte: Keményfi Balázs

Képek:
Keményfi Balázs fotói
Keményfi Dorottya fotói
Simon Szilvia fotói
Szutor András fotói
.

Nincsenek megjegyzések: