2011.10.08. Kelet-mecseki karikázás

Útvonal: Pécs - Bogád - Hird - Pécsvárad - Pusztabánya - Vár-völgy - Magyaregregy - Kárász - Vékény - Szászvár - Máza - Váralja - tavak - K+ - Knsz - P - S - Cigány hegy - Pusztabánya - Zobákpuszta - Árpádtető - Pécs
103 km, sznt: 1300m Túravezető: Kónya Tamás

A túra útvonala műholdfelvételről megtekinthető itt.
A túra útvonala GPS részére közvetlenül letölthető itt.


Mikor felkerült a túrakiírás a PTKK oldalára, már tudtuk ott a helyünk ezen a túrán is. A szezon végéhez közeledve örültünk, hogy újra egy közös tekerésen vehetünk részt a klubtagokkal. Kecsegtető volt a 105 km-es táv, az útirány és a 800 méter szintemelkedés is. Számomra külön öröm volt, hogy olyan részek kerültek bele az útvonalba, ahol még egyáltalán nem jártam vagy már nagyon régen valamikor a kőkorszakban.
Sajnos az időjárás a túrát megelőző napon kimondottan barátságtalan volt, aminek köszönhetően - az előre várható 30-40 fős létszám helyett - mindössze egy átlag családnyi lelkes biciklis gyűlt össze. K. Tamás túravezető mellett T. Mártival és K. Balázzsal fagyoskodtunk reggel 8:30-kor a 48-as téren. Negyed órát ráhagytunk az indulásra, hátha beesik még valaki, de hiába sütött ki a nap, így sem lettünk többen csak mi lettünk kicsit mosolygósabbak.
 
A városból a forgalmasabb utakat elkerülve Bogádnak indultunk, majd következett Romonya és az átkötő út a 6-os főút irányába. Az első emelkedő és a szélcsendes idő megtette a hatását, hisz Hird után már nekikezdtünk a fölösleges ruhadarabok ledobálásának. 
A régi hatost követve Pécsvárad előtt megérkeztünk első pihenő helyünkre  a Dombay-tóhoz.. Jól esett megpihenni és elfogyasztani reggelinket. Kellemes napos időben üldögéltünk jó negyed órát a tóparton és gyönyörködtünk egymás bringáiban :) A kellemes beszélgetést követően nekiveselkedtünk első igazi emelkedőnknek, ami a pécsváradi lőtér felé vezetett. Hamar bemelegedtünk és könnyedén tekertünk el Pusztabányáig. Itt megtekintettük az Üveghutát, készítettünk pár fotót majd visszatérünk a pusztabányai rétre egy kis sütkérezésre. 
Az utunkat innen Mará vára felé vettük. Ezt a szakaszt egy hídépítés színesítette. Az építkezéshez érve a biztonsági őr nagyon előzékeny volt és megengedte, hogy a kiépített kerülőutat követve továbbhaladhassunk. A várat most nem néztük meg, hanem kikanyarodva az erdőből Váralja felé indultunk. Jó 35 közeli tempóban tekertünk végig Kárász, Vékény, Máza, Szászvár érintésével Váraljára. Nagyon élveztük a suhanást és meglepően hamar megérkeztünk a „fordulópontig” a horgásztavakhoz, ahol a fényképezést követően megebédeltünk. 
Az előzetes tervek szerint az út innen aszfalton vezetett volna vissza Zobákpusztára. Balázs javaslatára viszont egy alternatív útvonalat - egy igazi dagonyázós turista utat – vontunk alaposabb tanulmányozás alá. Mielőtt kicenzúrázná a szövegből az előző mondatot, meg kell jegyeznem, hogy mind a négyen beleegyeztünk az új itinerbe :) A cél tehát a Kisújbánya közelében lévő Cigány-hegyi kilátó lett. Elég kemény, de élvezetes szakasz volt patakátkelésekkel, igazi kemény emelkedőkkel, süppedős-sáros részekkel fűszerezve. 9 km-t tekertünk az erdőben míg megérkeztünk Cigány-hegyre. Az utolsó emelkedőn egy lelkes turistacsoporttól kaptunk pár szurkálódó megjegyzést, de ezzel mit sem törődve siettünk fel a kilátóhoz, ahol gyors bringa karbantartás, sártalanítás következett. A 2007-ben felújított építményből a kilátás olyan volt, mint ahogy régi emlékeimben élt, gyönyörű. 
Innen már újra aszfalton tekertünk vissza Pusztabányára majd tovább Zobákpusztára. Ezen a szakaszon Balázs összeszedett egy lassú defektet, ezért nagyobb tempóra kapcsoltunk és bevetettük magunkat Zobáknál a bányászati úthálózatba, hogy mihamarabb Árpád tetőre érkezzünk. Útközben találkoztunk pár a következő napra készülő rallissal, akik pályabejárást tartottak rendőri felügyelet mellett.
Árpádtetőről legurultunk a benzinkúthoz. Búcsúzkodás majd mindenki elindult kipihenni a nap fáradalmait.
Összesen 103 km-t tekertünk és mindeközben 1300 métert másztunk. Tartalmas nap volt kellemes társaságban. Egy újabb emlékezetes PTKK túra…

Lejegyezte: Bodor János


Képek:
Keményfi Balázs fotói
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése