2014.10.04. Kisvasutazás Almamelléken

Útvonal: Almamellék – (utazás erdei kisvasúttal Sasrétre ) – Sasrét – Lukafapuszta – Cigány-forrás – Nagy-tótváros – Aligvár-forrás,  (14 km, 200 m szintemelkedés) majd a sínek mentén vissza Almamellék állomásig +7 km

Szombat reggel ketten indultunk (autóval) Almamelléknek K.Ferivel, és az okoskodásom miatt rossz helyen mentünk ki Szigetvárról, és így 20-30 km potyautat sikerült tennünk mindjárt az elején.
Azért a program elejére pont odaértünk, egy hölgy tartott egy kis előadást a kisvasút történetéről aztán már indultunk is. A vasútvonal hossza 6-7 km egy nagy horgásztó és halastavak partján haladt, majd rétek és fás ligetek között, míg elért Sasrétre. Itt a helyi erdész már várt minket és ő mondta el az ős bükkös és a Sas rét történetét, és hogy merre is fogunk menni, és milyen látnivalók lesznek még.
A Sas rét és környéke nagyon szép, aki még nem volt itt, az ne hagyja ki! Az erdészházból kialakított vendégház nagyon klassz, jelenleg  szállóként és presszó-étteremként működik. Igazából innen indult a 14 km-es túránk ami végig a Somogyi megyehatáron haladt. Láttunk egy igazán öreg temetőt és több elnéptelenedett falu helyét (pár romot).
Aztán az erdő közepén  mutattak egy érdekes magtárat és pincét ami valaha szántókkal és szőlőkel volt határos, de az 50-es évektől felhagytak a környékén a földműveléssel, és így szép lassan körülvette az erdő. A magtár egy téglából a partoldalba épült 3 szintes épület volt, ami alatt volt egy hatalmas 100 m-es pince. Az erdész elmondta, hogy ezt az épületet próbálják megmenteni, de nem találnak neki semmilyen funkciót, és még ingyen sem akarja senki használatba venni . Kár ezért az érdekes épületért. Ezután Terecseny felé vettük az irányt ahol még lett volna néhány látnivaló és a túra vége is ott lett volna, de mivel az autót Almamelléken hagytuk, ezért mi ketten a vége előtt elváltunk a többiektől és egy másik jelzett úton visszamentünk Sas rétre és innen a sínek mentén vissza sétáltunk egészen az Almamelléki kisvasút kiinduló pontjára.
Mi ketten bőven túlteljesítettük az aznapra kiírt távot :) Az idő is kegyes volt hozzánk, mert itt nem esett az eső és hideg sem volt. Vagyis egy nagyon jól sikerült túra után kellemesen elfáradva értünk haza.

Lejegyezte: Kónya Tamás

Képek:
Kökény Feri fotói
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése