2015.11.08. Krndija, Duzluk-Kapavac (GY) - Papuk HR

Túra a Papuk-hegység keleti, Krndija nevű részének legmagasabb, emblematikus csúcsára. Meg két középkori várrom és egy szerb kolostor is vár ránk.

Túraútvonal: Raholca (Orahovica), Duzluk mesterséges tava (250m) - Raholca-(Ružica)vára, kilátó - Óvár (Stari grad) - Kapavac (790m, kilátó) - Međa-nyereg (600m, kilátó) - Péter-hegy (Petrov vrh 700m)- Szent Miklós kolostor - Duzluk, tó Táv: 17km, szintkülönbség kb. 850m (fel és le is)

Nagyon megörültem, amikor megláttam a túrakiírást egy újabb Papuk-hegységbe szervezett túráról.
Évente csak egy ilyen túrára sikerült eddig eljutni. Vagy az időpont, vagy az időjárás nem volt jó vagy nem volt meg a szükséges fizikai erőnlét (ugye a papírkutyák...), ami az ilyen túrákhoz köztudottan szükséges. Ezen az útvonalon tavaly nyáron 35 °C-ban már túráztunk egyet, de a táj és az útvonal annyira tetszett, hogy kíváncsian vártam, milyen arcát mutatja ilyenkor ősszel. November 8. volt a naptár szerint, de az erős napsütés és a 20 °C inkább tavaszra emlékeztetett. Hihetetlen jó időt fogtunk ki, a 36 fős társaság pedig nagyon élvezte a bokáig érő avarban gyaloglást és a napfényt így télhez közeledve. A túra nekem és Janinak - mint inkább biciklitúrázóknak - fárasztó volt, meredek mászások és ereszkedések jellemezték az utat. A megállókban egy egy várromot vagy a szép kilátást csodálhattuk meg. A pára miatt a Villányi-hegységig sem láttunk el, viszont szép volt ahogy a Papuk dombjait az ősz sárga, barna és vörös színekre festette. Élmény volt újra részt venni egy számunkra kihívásokkal teli túrán. 19 km menetelés után az elalvással nem volt gond, a másnapi izomlázzal annál inkább. :)

Lejegyezte: Dr. Tárnai Márta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése