2016.03.28. Húsvét hétfői nyúl(te)kergető túra

Útvonal: Pécs Budai-vám Tesco - Újhegy - Bogád - Vasas - Petőfi akna - Béta akna - Zobákpuszta - Pusztabánya -.Kisújbánya - Máré vár - Magyaregregyi út - Zobákpuszta - Béta akna - Koszonyatető - Árpádtető - Pécs
Táv: 60 km Szint: 800m  Túravezető: Kónya Tamás 

A túra útvonala GPS részére közvetlenül (gdb formátumban) letölthető itt.
Műholdfelvételről megtekinthető itt.

Hétfőn reggel igencsak hideg volt a meterológusok jobb időt ígértek. A Budai-vám Tesco parkolójában várakozva majd meg fagytunk 11-en jöttünk össze az indulásra, de volt aki már itt lemondott a túráról a hideg miatt és inkább hazament.
Kis kivárással 9-óra után 10-en elindultunk ki a városból Bogád irányába.
Szép komótosan kezdtük az emelkedőket amiből bőven volt a túrán. Vasas után Petőfi aknánál megálltunk egyet szusszanni, Dodi elmesélte, hogy itt dolgozott 8 évig. Utána nekiestünk a hosszú emelkedőnek fel a külszíni fejtés mellett fel egészen Béta-aknáig majd kis gurulás és máris Zobákpusztán voltunk. Pihenésképpen lovakat etettünk egy kicsit. Itt kereszteztük a Hosszúhetény-Komló főutat és hosszan fel Pusztabányáig küzdöttünk az emelkedőkkel (A LÁNYOK NAGYON JÓL BIRTÁK).
Pusztabányán kajáltunk egyet és megnéztük az üveghutákat  Laca közben geoládázott, majd folytattuk az utat Kisújbánya felé. A kisújbányai elágazó előtt összevártuk egymást és nekimentünk a nagy dombnak.
Kisújbányán a Klumpás vendégház büféjében nagyon sokan voltak, sorba kellett állnia pultnál a kiszolgálásért, de azért bekaptunk valamit. Ki egy rétest, ki egy finom kenyérlángost és ugye van aki él hal egy kis folyékony kenyérért :))
Jóllakva kipihenve szemerkélő esőben elindultunk Máré vár felé. A várhoz felvezető meredek bekötő utat ki így ki úgy, de mindenki legyűrte. A vár sajnos most is zárva volt és így még az udvarára sem lehetett bejutni, de találtunk egy pince bejáratot ami a vár udvar közepére egy nagy kútszerű gödörbe vezetett. 
Mikor kinézelődtük magunkat és a nyalóka is megvolt Csillának a túrajelentéshez elindultunk le a vártól és a Magyaregregyi út felé vettük az irányt. Szerencsénkre az esőből nem lett semmi, így a strand mellett elhaladva már a fürdéssel ugrattuk egymást.
Az autó úton Zobákpuszta felé tartottunk A végén szerpentines nagy kanyarok és jó kis emelkedő, így az "uccsó" emelkedő előtt meg is álltunk egy kis erőt gyűjteni. Zobákon megint bevártuk egymást és az erdészeti úton száguldottuk Koszonya tető felé, ahol betoltunk még egy kis kaját, hogy Árpád tetőig már kibírjuk. Innen már hamar átértünk a Komlói úthoz, ahol összevártuk egymást, aztán beszáguldottunk a komlói úton Pécsre és Fehérhegynél köszöntünk el és ment mindenki a maga útján haza.

Jó kis év eleji bemelegítő túra volt :)  Bár az idő lehetett volna melegebb is.

Remélem a jó idő beköszöntével előbújnak a fázós társaink is és a következő turáninkon már szép nagy létszámban örömködünk :))


Lejegyezte: Kónya Tamás

Képek:
Keményfi Balázs fotói
Kónya Tamás fotói
Rostás László fotói
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése