2017.05.28. Bringás majális avagy III. Gasztro túra a nyugat Mecsekben

Útvonal: Pécs - Cserkút (BioBia Porta ételkóstoló) - Kővágószőlős - Hetvehelyi út -Petőc harangláb- Abaliget (Kapucinus söröző: Langalló, sör, korongozás) - Kovácsszénája tópart - Magyarhertelend (Kapucinus sörfőzde) - Orfű - Pécs   Táv: 78 km.  Színt: sok :)  Túravezető: Kónya Tamás

Vasárnap reggel 8 előtt gyülekeztünk a Szigeti út végén a Szigetvári Tak. Szöv. parkolójában.
8 órára csak 14-en gyűltünk össze (lehet ,hogy a 8 túl korán van?).
Mindegy nekivágtunk Bia már várt minket Cserkúton.
B. Jani becsatlakozott a pellérdi elágazónál, így már 15-en voltunk, de nem sokáig :), mert a cserkúti emelkedőn már volt egy fő aki visszafordult. Így a létszám folyton változott ! Bia már várt minket a sok virágos étel és ital különlegességével, volt ott mindenféle gombás, magos, virágos, lekváros szendvicske meg kalács és még mindenféle. Még egy kis pálinka is akadt a bátrabbaknak!
Bia lelkesen mondta el miket is eszünk és közben bemutatta a portáját, kamráját és a természetes napfénnyel és meleggel működő aszalóját is. (Lásd fotók!)
Lassan leettük az asztalt, megnéztünk mindent és közben ki is pihentük magunkat.
Elindultunk a következő állomásunk felé Kővágószőlősön át Kovácsszénájára! A dombtetőkön összevártuk rendre egymást, mert azért voltak akik igen jó erőben voltak.
A Petőci harangláb után volt utunk élvezetesebbik része a hosszú süvítés lefelé. A hetvehelyi útnál megvártuk azokat akik lefelé pazarolták a fékbetétet.
Majd mikor megint összeállt a kis csapat Kovácsszénájára vettük az irányt. Itt a Hári háznál vártak minket ami az ottani önkormányzat kulcsosháza, aminek szép  udvarán  kemencében sült langallót ehettünk és hozzá hideg limonádét ihattunk, de aki másra vágyott mondjuk maláta szörpre az azt is vehetett, mert italokkal is vártak minket csak sajnos nagyobb létszámra készültek. Megcsodáltuk a szépen felújított, de mégis üres disznó ólakat és a hangulatos büfének kialakított melléképületet.
Itt már olyan meleg volt, hogy mindannyian az árnyékos helyeket részesítettük előnyben. A jó kaja és a szíves vendéglátásnak köszönhetően hosszabban elidőztünk.
Következő állomásunk a Magyarhertelendi Kapucinus házi sörfőzde volt, de mielőtt még odaértünk volna a főtéren bevártuk a végét itt kiderült, hogy L.Józsi nagy gázzal tovább ment, nem kanyarodott be Magyarhertelend felé hanem elment Bodolyabérnek pedig a csoport közepén haladt és még utána is kiabáltak, de hiába "lendületben volt" :). Kis kalandos telefonálgatással sikerült rávennünk, hogy forduljon már vissza :). Így végül ő is befutott a sörfőzdébe. A többség már túl is volt az első sörén ami már jól is esett a 30 fokos melegben. Attila a házigazda és tulajdonos a tőle megszokott  lelkesedéssel és profizmussal beszélt a sörökről és azok fajtáiról elkészítésükről, tárolásukról és még sok e féle dologról. Jó volt őt hallgatni, mert érezni a sörkészítés iránti  lelkesedését és szakértelmét.
Bárkinek ajánlom ha véletlen arra jár térjen be bátran egy hideg sörre, a 8 fajta közül biztos lesz kedvence! ( Magyarhertelend, Rákóczi u.16 a neten is fent van!)
Az első sörök után a sörfőzdében is végigvezette az érdeklődőket, ami igen jól esett egyeseknek, mert a kinti meleghez képest a hűtött részeken 0 fok van bent !

Kellemes sörözgetés, beszélgetés és jó sok megválaszolt kérdés után, még bevásárolhatott a jobbnál jobb sörökből aki akart, aztán Orfű felé indultunk haza.
Megszenvedtünk a nagy melegben már az Orfűig tartó hullámvasúttal és a jó meredek kerékpátúttal felfelé két helyen még megvártuk a végét, aztán már csak a Szigeti út végénél álltunk meg. Ide 5 óra felé érkeztünk meg.
Kellemes fáradtsággal a lábunkban mindenki hazafelé vette az irányt.
Szerintem senkinek nem kellett altatót bevennie, a meleg a sör és az emelkedők csodálatos hatással vannak az álmatlanságra:)

Lejegyezte: Kónya Tamás

Képek:
Tárnai Márti fotói

Video:
Gajdos Pál videója
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése