2021.12.18. Edzés és ládázás a szénbányák környékén (GY)

Útvonal: Pécs, Árpádtető Mecsextrém parkoló - K - jelzetlen út - Andorlaki tó (GCHATO) - Knsz - Andorlaki forrás - K - Kincskereső forrás - (GCkncs) - K - Hársas forrás - Z - Z+ - Petőfi Akna - Z+ - Kövestető kilátó (GCKOVT)- Khsz - K - Béta Ny-i Akna (GCKOSS) - KM - Z - Kőszegi forrás (GCMT-03) - Bugyogó forrás - Rákos-völgyi Vadászház - Znsz - Mánfa - P+ - jelzetlen úton a Száraz-gödrön át - Száraz gödör forrás - K - Mecsextrém parkoló
Táv:31 km   Szint:827m
Túravezető: Keményfi Balázs

A túra útvonala GPS részére (*.gpx formátumban) letölthető ITT.
Műholdfelvételről megtekinthető ITT.

Képek:
Keményfi Balázs fotói

Ez a túra úgy indult, hogy kellene egy olyant kitalálni, ami (mivel a napok rövidek) közel van, így nem megy el az idő az utazással, viszont lehet egy jó távot és szintet menni, az erőnlét fenntartása miatt. Ugyanis hiányzik a téli időszakban szokásos többnapos KÉK túraterhelése. A decemberi rövid napok és a karácsonyi teendők összesűrűsödse miatt csak januárban megyünk, az viszont még odébb van. Így került a választás a mai túrára.
A túra csak a hét közepén került kiírásra, emiatt, illetve a táv miatt nem is számítottam sok jelentkezőre. Örületm, hogy O. Jutka és V. Peti csatlakozott hozzám.
Az útvonaltól előre nem vártam nagy látványosságot. Erről a tájegységről korábbról mindig csak a bányák hangulata jutott eszembe, de gondoltam, edzésnek jó lesz! Az útvonal kb 60%-ban olyan nyomvonalat érintett, amit még nem, vagy csak nagyon-nagyon régen jártam, ugyanis ezek a szakaszok nem túl népszerűek. Viszont el kell mondanom, hogy a túra egésze során rendkívül kellemes meglepetésben volt részünk. A táj igazán vadregényes, a tereppel együtt igen változatos volt. A terület viszonlag kis zavartságának köszönhetően több alkalommal találkoztunk nagyobb szarvas csoportokkal. A már nem működő bányák a rekultiválásuknak köszönhetően visszadták területüket a természetnek. Csupán egy-egy emlékkő hívja fel a figyelmet a múltra.
A túra harmadik harmadában Koszonyatető után a Zo jelzés helyett inkább ajánlom rögtön a Z- jelzést, mivel a Zo nehezen járható, az út nyomvonala nehezen található. A Rákos-völgyben a multi geoládák kifogtak rajtunk. Ennek a felét a megadott helyeken ketten sok kereséssel sem találtuk. Mánfáról vissza a Száraz-gödör nevű völgyön keresztül jöttünk jelzetlen úton. A Száraz-völgy a középső harmadának kivételével jól járható volt. A középső részen tűnt el egy rövid időre az út, de nem volt vészes a problémára hamar megoldást találni. A Koszonya-tető utáni szakaszra GPS használata ajánlott! A többi papírtérképpel is teljesíthető.

Ajánlom ezt a túrát másoknak is, gondolom ezt a társaim nevében is mondhatom.

Lejegyezte: Keményfi Balázs
.


1 megjegyzés:

  1. A covid időszakban mi is fölfedeztük ezeket a romantikus bányatavakat.
    A Hársas kulcsosháznak a 90-es években három évig én voltam a gondnoka, a sorozatos betörésektől nem tudtuk megvédeni, utánunk még próbálkozott a vasasi iskola...

    VálaszTörlés