2023.05.13. Kincsek között élünk - kerékpártúra az Ormánságban

Útvonal (maszek kiegészítéssel): Pécs- Pellérd - Görcsöny - Baksa - Téseny - Kisasszonyfa - Magyartelek - Magyarmecske - Gilvánfa - Csányoszró - Sellye  - Drávasztára (kikötő) - Révfalu - Szentborbás - Kastélyosdombó - Barcs    Táv: 101 km.

Nagyon rossz idő volt a túrát megelőző napokban és nem sok reményt fűztem a szombati, túranapi időjáráshoz. Azt latolgattuk, hogy menjünk-e egyáltalán a programra. Mivel olyan kevés lehetőség volt eddig kerékpározni a kedvezőtlen időjárás miatt győzött a bringás énünk és úgy döntöttünk, hogy jól felöltözve, esőre készülve elindulunk. 

A szokásos találkozó helyen Pelléd-Aranyosgadány-Kertváros elágazóban találkoztunk 6 órakor azokkal, akik szerettek volna velünk letekerni. Négyen voltuk bátrak és utánunk láttuk, hogy mindig jön valaki, de a távolság nem rövidült közöttünk és nem is sejtettük, hogy ismerős „üldözhet” mindeket. 

Görcsönyben megálltunk a szokásos körforgalmi pihenőnél, majd Baksa-Téseny-Kisasszonyfa-Magyartelek-Magyarmecske-Gilvánfa-Csányoszró-Sellye útvonalon mentünk le. Magyarmecskén azért megnéztük a boltban, hogy árulnak-e sört. 

Sellyén a szokásosnál jóval kevesebben jöttek össze a túrázók, mert sokan megrémültek az időjárástól, ami ugyan hűvös volt, de esőmentes.  Amint összejött a csapat Sellyén kiderült, hogy Berlász Jani volt az üldözőnk lefelé az egész útvonalon. Ő volt az egyszemélyes peloton, aki utol szerette volna érni a szökevényeket. 

Sellyéről Drávasztárára mentünk a kikötőbe és nagyon bőséges ellátásban volt részünk zsíroskenyér, víz, pálinka formájában.  Itt jó volt vegyülni és ismerősökkel találkozni beszélgetni.

További útvonal Révfalu felé haladt és itt persze benéztünk Keményfi Balázsékhoz, akik nagy munkában voltak (persze a méhek is). 

Szentborbásra mentünk a Három folyó kerékpáros útvonalon, mert itt volt az ebéd, ami nagyon bőséges gulyás volt. Megbeszéltük, hogy nem a szokásos útvonalon fogunk visszamenni, hanem Szentborbásról Barcsig eltekerünk és majd haza vonatozunk. 

Hárman ezt az útvonalat választottuk és ketten pedig a szokásos úton tekertek hazáig. 

Szeretek itt az Ormánságban kerékpározni, mert nem fárasztó a terep és lehet közben beszélgetni, mert autómentes az útvonal. És nagyon tetszik a kerékpárút Barcsig, mert nagyon hangulatos erdőn megy keresztül. 

Kastélyosdombón azért megálltunk a kocsmában, ami nagyon idényes, rendezett vendéglátó hely. 

Gond nélkül feljutottunk Barcson a vonatra és Mecsekalja-Cserkút állomásról mindenki hazatekert.

Egész nap jó bringás idő volt annak, aki jól felöltözött. 


Lejegyezte: Miklovich Csilla


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése