2024.08.(16)17-20. Őrségi bringás hosszúhétvége

Szállás: saját sátorral, Szalafő Csörgő vendégház udvarában.
Szervező: Buják család

Képek: 
Buják János fotói + térképek

Az augusztus 20-i hosszú hétvégét az Őrségben töltöttük.  Beáta előzőleg összeollózta bringás útvonalakból a 4 napra való térképet, úgy hogy lehetőleg érintsék a szálláshelyünket Szalafőn. A Csörgő Vendégháznál már jártunk 2016-ban, most újra itt sátraztunk a hatalmas udvarban. Szobák már mind előre elfogytak a környéken, de itt is jól éreztük magunkat. A szilvafák közt egy fabódé szolgált vizesblokknak, egy nyitott pajta pedig konyha étkezőként főzővel, hűtővel, nagy asztallal. 

Kis családi csapatom, magamat is beleértve nem igazán készült fel a terhelésekre. Első nap még E. Józsival együtt 6-an róttuk a környéket, aztán különféle felállásban 2-3-an. Látnivaló volt bőven, kisebb nagyobb szép épületek, vagy csak maga a szép zöld dombos táj. Nagyon klassz jól járható erdei utakon is bóklásztunk, de olyat is találtunk az erdőn át, ami a légvonalnál is rövidebb volt. Itt egy kicsit tologatni is kellett. A telefonos térképek már jó ideje jól vizsgáznak. Ha le nem merülnek, mindig pontosan mutatják merre járunk, mennyit is tértünk el a tervezett úttól. Átruccantunk szlovén, osztrák részre is. A határt átlépve már az első falunál látszik, hogy nyugaton vagyunk. Rendezett szép falvak, felújított óvárosok. Az utak nagyon jók, és sok-sok kerékpárút. Az egyik napi túránk autós megközelítéssel Muraszombatról indult. Aznap 74 km jött össze, de nem volt fárasztó, mert szinte sík terepen mentünk a Mura völgyében. Errefelé még a kukoricaföldek is vígan zöldelltek minden mással együtt. Vannak hölgyek, akiket az isten jókedvében teremtett, na ez a környék is ilyen. Egyik este adtunk a kultúrának is egy esélyt. Őriszentpéteren a kőszegi fúvószenekar adott koncertet Omega átiratokból. Már a hangolásnál gyanúsak voltak nekem, aztán a szünetben a fél nézőtérrel mi is távoztunk. Persze néha a nem igazán szép, gyengébb dolgokat is meg kell nézni, hogy aztán az igazán jót értékelni tudjuk. Így van ez a vándorlásainkkal felfedezett hazai tájakkal, de külhoni szépnek mondott csupa kő városokon, tájakon is csodálkozom, hogy lehet zöldellő növényzet nélkül élni. 

A környéken biztos elkerekeztem volna még egy hetet. Csodálkozom is a klubos csapaton, hogy a Józsin kívül más nem jött. A sátorhely 12000.- a négy napra, az utazás 8000.-, 20000/fő alapköltség volt, plusz ki mit evett hozzá. Máskor kondit is kell magunkkal vinni, hogy még jobban érezzük magunkat.

A túrát Beáta állította össze, a képek többünk gépéről valók, lejegyezte Buják János.

.



2024.08.16 délután - 18 este Bőköz Fesztivál túrákkal tűzdelve

Részvétel a Bőköz Fesztivál délutáni-esti programjain, napközben pedig bringatúrák, strandolás.
A Fesztiválon a részvétel ingyenes volt.

Pénteken este munka után találkoztunk Szaporcán.
Szállás saját sátorban/autóban a sportpálya mellett. Zuhanyzás, vizesblokk egy helyi gazdaságban.  

Péntek este: Zséda, majd Kormorán koncert.  Fantasztikus volt!

Szombaton reggel 9-kor bringatúra indult: Szaporca -  Feketevíz bringaút - Drávacsehi - Drávapalkonya - Drávaszabolcs - bringaúton Dráva töltés - Országhatár - Horvátország - Boros Dráva - Keselyősfapuszta - Matty - Gordisa - Drávaszabolcs - bringaúton Dráva töltés - Drávaszabolcs kikötő - Dráva töltés kerékpárút - Fekete víz kerékpárút - Szaporca   Táv: 61 km Szint: 0m
Túravezető: Keményfi Balázs   

A túra útvonala (*.gpx formátumban) letölthető ITT.
Műholdfelvételről megtekinthető ITT.

Szombat délután - este: Bőköz Fesztivál programjai, a Hétöles tó Nagyszínpadon pedig az amerikai Stanley Jordan Quartet koncertje, nagyon jó volt, csak sajnos a közelgő szupercella vihar miatt félbeszakították. Így az utána következő svéd Dirty Loops koncertet sajnos már nem tarthatták meg.

Vasárnap napközben: Bringával Szaporcáról Harkányba, mise, strandolás, csúszdázás, majd bringával vissza Szaporcára. Összesen 29km
A túra útvonala (*.gpx formátumban) letölthető ITT.
Műholdfelvételről megtekinthető ITT.

Vasárnap este: Bőköz Fesztivál programok, a Hétöles Nagyszínpadon Ferenczi György és 1-ső pesti rackák koncertje. (Ezt a stílust még szoknom kellene), de ami utána jött, az fergeteges volt: Don`t stop the Queen!  Eszméletlenül jól játszották a Queen számait. Az énekes pedig még Freddie Mercury mozgását is rendkívül jól utánozta. Érdemes volt maradni!

Ezt követően hazautazás. 

Képek:
Keményfi Balázs fotói
.