2014.05.03. Balaton kör.

A Balatonkör team, és a Vuelta Sportiroda idén is megrendezi a hagyományos, egynapos, vezetett, kerékpárutakon haladó, NEM verseny túráját.
 Három táv választható, a nagykör, 206 km, a köröcske, 80 km és a családi kör, 25 km.
Mindhárom táv rajtja Balatonföldváron a keleti strandon lesz, 2014.05.03 -án.

                        15. Balaton kör

Pénteken reggel J. Józsival elindultunk, hogy meghódítsuk a Balatont, vagyis körbetekerjük egy nap alatt.
Nekem ez a harmadik köröm, neki az első.
Napsütéses, kellemes meleg időben értünk Fonyódra, ahol rövid bevásárlás után, elindultunk, hogy áttekerjünk Balatonföldvárra, a rajt, és cél helyszínére.
Józsi ekkor tette meg első kilométereit a Balaton parton bringával.
 Hamar átértünk Földvárra, de addigra az idő is kezdett elromlani, és jött is egy hirtelen zápor, amit egy üres vendéglő sátra alatt vészeltünk át.
Miután elállt az eső, elindultunk megkeresni a kempinget, ahol is sátorban gondoltuk az alvást.
Hamar megtaláltuk, a Diós kempinget, fent a magaspart tetején, szép kilátással a Balatonra, sok diófától árnyas területen.
Mivel úgy tűnt, újabb zuhé közeleg, gyors sátorverés következett, majd a hivatalos formaságokon átesve, rövid beszélgetés után, elindultunk regisztrálni a másnapi túrára.

Ezzel is hamar megvoltunk, kaptunk pólót, hátizsákot, fényvisszaverő karszalagot..egyebeket..
újabb bevásárlást követően, letelepedtünk a parton, egy padra, és ittunk egy jól megérdemelt sört.
Fotóztunk, nézelődtünk, megvacsiztunk a büfében, majd hazatekertünk, és hamarosan eltettük magunkat másnapra, hisz korán kellett kelni..

szombat, reggel háromnegyed 5 kor ébredtünk...körülöttünk már mindenhol ébredeztek a többiek is, sokan voltunk sátorral, és mindenki a Balaton kerülésre jött..jó volt látni a lázas készülődést. Aztán lassan elindultunk, és azt láttuk, hogy a településen mindenhonnan bringások özönlöttek a rajt felé, nagyon klassz látvány volt.
Több, mint 1000 ember gyűlt össze, hogy teljesítse a távot, legyőzze önmagát, és tekerjen egy jót.
Az idő borús, szeles volt, lógott az eső lába, a szervezők ponchót osztogattak, hátha elriad az eső.
6 órakor, hangos kiabálással, csengetéssel, nekivágtunk a távnak. Hihetetlen látvány, ahogy ennyi ember egyszerre indul, és mindenki vidám, élvezi a tekerést, a társaságot, a jó hangulatot.
Az idő nem akart javulni, sőt, Siófoknál elkapott bennünket egy kiadós zápor, pillanatok alatt bőrig áztunk, de aztán elállt, és nagyjából megszáradtunk. Itt jó páran visszafordultak, mondván, ez nem bringázásra való idő.. szó se róla, volt benne igazság.
Az első pihenőig, Keneséig hamar eljutottunk, bár egy újabb ázás azért még belefért, már az úton is mindenhol tócsák voltak, és szürke, barátságtalan ég borult fölénk.
Frissítés után tekertünk tovább, fogytak a kilométerek, és romlott az idő. Tihanynál ismét fogyatkozott a mezőny, ismét többen úgy döntöttek, ennyi elég volt..ekkor már harmadszor is megáztunk, és egyre erősebben fújt a szél is.
Badacsonynál volt az utolsó lehetőség, hogy aki nem bírja, átmehet kishajóval. Jó páran választották ezt a lehetőséget,köztük a társam is, akinek a műtött térde kezdett rosszalkodni, és úgy gondoltuk, nem kellene megerőltetnie.
Így "egyedül" maradtam :)  már csak kb 500 nem normális volt , aki úgy döntött, azért is végig megy.
Gyenesdiásnál újabb pihenő, majd viharossá erősödő szélben tekertünk tovább. A déli parton már ki-ki csaptak a hullámok, a szél kinyomta a vizet a partra, így áztunk fentről, oldalról, és küzdöttünk a széllel.

Fonyódligeten újabb pihenő, itt már esett az eső, ami ki is tartott Földvárig. Így a maradék bringás, sötétben, hidegben, esőben de töretlen kedvvel, és a körülményekhez képest vidáman, betekert a célba.
Itt a szokásos ünneplés, éltetés, taps, fogadott minket. A célterületen kaptunk egy emlékérmet , majd következett a jól megérdemelt gulyás.
Igen jól esett a forró leves. Hamar otthagytam a helyet, ugyanis már fáztam. A kempingben forró zuhany,majd be a hálózsákba. Még beszélgettünk kicsi Józsival, majd alvás.
Másnap reggelre 6 fokra hűlt le a levegő, így hamar összepakoltunk, és irány a város. Beültünk egy jó meleg cukrászdába, teát, kávét ittunk.
Úgy döntöttünk, hogy tekerünk Fonyódra, ahol majd vonatra szállunk. Innen már jelentősebb dolog nem történt, hazaértünk, sok emlékkel, tapasztalattal.
Több körön voltam már, de ez nagyon nehéz volt, extrém körülmények közt tekertük le a 206 kilométert.
De jövőre újból nekivágunk.

Lejegyezte: Rostás László

Juhász József, és Rostás Laca képei

1 megjegyzés:

  1. Laca! Le a kalappal előttetek. Azért az időjárás egy héttel előtte előre látható volt. Nem kis munkával, de a szervezőknek érdemesebb lett volna egy héttel eltolni, ez így nem lehetett nagy élmény senkinek.

    VálaszTörlés