2008.04.20. Bánáti bazsarózsa túra (DDNP) Hosszúhetény - Nagy mező

Útvonal: Hosszúhetény vásártér - Nagy-mező Természetvédelmi Terület
6km gyalog, 100m szint




A túra útvonala GPS részére letölthető itt.
A letölthető track *.gdb formátumú. Amennyiben más track formátumra van szükséged, itt konvertálhatod.



Rendhagyó módon most nem egy hosszabb túráról, hanem egy rövidke, de annál tartalmasabb sétáról írnék. Az út során hazánkban egyedül a Mecsekben előforduló bánáti bazsarózsát, és annak élőhelyét a Hosszúhetény melletti Nagy-mezőt tekintettük meg családommal a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársainak szervezésében.

Nagyszámú érdeklődőt vonzott a rendezvény a hetényi vásártérre. A szervezők meg is kérték a népes csapatot, hogy az ösvényről ne térjünk le, csak az ő engedélyükkel tehetjük egy-egy helyen, tekintettel a védett növényekre és állatokra.
Az út során a Nemzeti Park által mesterségesen karbantartott réteken haladtunk. Miért kell mesterségesen karbantartani? Ehhez elsőként tudni kell, hogy a területen réges-régen összefüggő erdők voltak, melyet az emberi tevékenység kiírtott. Az erdőket legelők váltották fel. Az utóbbi évtizedek során az állattartás megszűnt, a legelők pedig ismét erdőkké kezdtek visszaalakulni. Ez az átalakulás nem kedvezett volna az itt elterjedt védett növények számára, emiatt legeltetés hiányában kénytelenek kaszáltatni.
A munka meghozta a gyümölcsét, mert nagy számban találkoztunk tavaszi hériccsel, ernyős sármával, illatos hunyorral, sok más növénnyel és végül de nem utolsó sorban a bánáti bazsarózsával.
A bánáti bazsarózsát legnagyobb számban a volt püspöki mandulás szomszédságában találtuk. Egy-egy bazsarózsa-virág egy hétig látható. Idén -szerencsénkre- a bimbók nem egyszerre nyíltak ki (nem úgy mint tavaly), ezért szinte biztos volt, hogy láthattunk a túra meghirdetett időpontjában is pompázó virágokat.


Képek itt.

Fotó, lejegyezte: Keményfi Balázs

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése