2008.05.12. Pünkösdi Kerékpáros Találkozó a Pécsváradi Várban

Útvonal: Pécs 48-as tér - Bogád - Romonya –Pereked – Berkesd - Szilágy - Dombay tó - Pécsvárad –Hird – Bogád - Pécs 53km út, 700m szint

Változat a visszaútra: Pécsvárad - Lőtér - Pusztabánya - Zobákpuszta - Koszonyatető - Pécs


A túra útvonala GPS részére letölthető itt. A letölthető track *.gdb formátumú. Amennyiben más track formátumra van szükséged, itt konvertálhatod.

A hosszabb útvonal a Mecseken keresztül megtekinthető Google Earth-ben itt Sánta Zoltán jóvoltából. (Megtekintéséhez a Google Earth telepítése szükséges)


Csak Iván bá tudná megmondani, hogy az általa létrehozott Pécsváradi Kerékpáros Találkozónak idei rendezvénye hányadik a sorban. Ugyanis az Ő munkáját dícséri a sokéves hagyomány. Sajnos idén egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, de gondoskodott rólunk, hogy a kiírás szerinti program zavartalanul bonyolódjon.
37 fő gyűlt össze a pécsi 48-as téren a pécsi bringások képviseletében. A szokásos akadémiai negyedóra betartása után hosszú sorban elindultunk Újhegy, majd Bogád felé. Bogád után a csapat néhány tagja, akik kicsit lassabb tempóhoz szoktak, a rövidebb utat választva Hird felől közelítették meg a célt, hogy délben ők is hallgathassák a kürtszót.
A csapat többi része az eredeti útiterv szerint Szilágyon keresztül tekert. Az útvonal nagyon szép és kellemes volt. Igaz, voltak útközben embert próbáló dombok, de előbb-utóbb mindenki lekűzdötte a természet adta terepet. Az ilyen fizikai próbatételek után bevártuk egymást, közben jókat dumcsiztunk. Még a legutoljára beérkezőnek is adtunk pár perc esélyt a pihenésre.
Sajnos a Dombay-tónál kevés időt tudtunk csak tölteni, mert a harangok lassan-lassan a déli harangszóra készültek. Gyönyörű környezetben fekszik ez a kis tavacska, érdemes megtekinteni annak, aki még nem, vagy csak nagyon régen járt itt.
A tó után a szőlőhegyen vitt keresztül az utunk. Néhol az emelkedő goromba volt, de nem jelentett akadályt.
A várba pontosan érkeztünk, ahol a harangszót követően megszólalt a fanfár. A Pécsváradi Önkormányzat képviselői köszöntötték a környékről összegyűlt kerékpárosokat. Ismertették Pécsváradról és a várról a legfontosabb tudnivalókat. A Zeneiskola növendékeinek bemutatója növelte a rendezvény színvonalát.
A műsor után az Önkormányzat meghívta a résztvevőket egy-egy üdítőre a várbüfébe.
Ezután lehetőség nyílt ingyenesen megtekinteni a vármúzeumot, illetve szabadprogramként ki mit kívánt.
Jómagam néhány társammal a vár alatti füzesben lévő szoborparkot néztük meg, valamint tájékozódásunkat próbára tettük a fűzfalabitintusban. Felnőtteknek is érdekes, hát még gyerekeknek. A gyerekeimnek megmutatom egyszer, az biztos!
A hazaút fakultatív volt. Vagy a kiírás szerint a régi hatoson Pécsre, vagy akinek ereje, illetve ideje engedte a Mecseken keresztül vezetett erdészeti aszfaltúton jutott vissza Pécsre.
Szép program volt ezen a kellemes, napos májusi ünnepen.

Képek itt.

Túravezető: Kasza Ernő
Fotó, lejegyezte: Keményfi Balázs

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése