2009.11.27. Bringával a szabolcsi bányavasút vonalán

Útvonal ajánlat terepbringásoknak

A Budai vámtól a nemrég épített Penny parkolótól indulunk a kertek alatt, a garázssorok mentén Szabolcsfalu felé a valamikor itt futott régi bányavasút nyomvonalán. A Szeptember 6. térnél jobbra térjünk le a Kishegyi dűlő felé, ezen végighaladva elérjük a Szabolcsfalui utat. Itt azonban ne térjünk jobbra, hanem menjünk egyenesen tovább a zúzottköves úton: itt ment a bányavasút!
Innét kezdve a földmunkák nyomaiból (bevágás, töltés) egyértelműen azonosítható az egykori vasút helye. A volt szabolcsi légakna mellett elhaladva a völgy Ny-i oldalán végig járható az egykori vaspálya töltése. A völgy végén kiszélesedő katlanban lévő útelágazásnál balra föl lehet menni Pécsbányára a Hősök terére, jobbra tovább a Szabolcs táró felé.
November végén az esős idő ellenére nem volt saras az út - persze tart még a vasúti ágyazat. A Szabolcs taró történetét itt lehet elolvasni: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=402 ugyanitt fényképek is vannak.
Végül István aknára kapaszkodtam föl egy földúton, közben egy helyen még régi keskeny nyomközű vasúti síndarabokat is láttam. Az útvonal vázlata itt tekinthető meg (ábra: térkép) (forrás: www.turistautak.hu)
Az útvonal érdekessége, hogy a vasúti követelményeknek megfelelően szinte teljesen egyenletes az emelkedése, ami a hossz-szelvényen is látványosan megjelenik (ábra: hossz-szelvény).
Ebből következik az jelentősége is: ezen az útvonalon Pécsről a forgalmas 66-os út elkerülésével érhető el a Keleti-Mecsek - persze csak terepbingásoknak J
Hol milyen az útburkolat?
- Penny-M parkoló - Szabolcsfalui út között az eleje zúzottköves út, a vége (Kishegyi dűlő) aszfalt út
- Szabolcsfalui út - Árpád út között zúzottköves út
- Árpád út - volt Szabolcsi légakna között között aszfalt út
- volt Szabolcsi légakna - Szabolcs táró között zúzottköves út (egykori vasúti töltés)
- Szabolcs táróhoz vezető út - István akna között földút


Lejegyezte: Csongor



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése