2013.11.24. Gyalogtúra a Papuk 800-as gerincein és a hegység csúcsára

Gyalogtúra a Papuk Természet(védelmi) Park nyugati részének 800-as gerincein a hegység csúcsára. A túra fő látványossága a kárpáti-jellegű, jegenyefenyővel vegyes rengeteg erdő, amely önmagában, külön is védett, "Sekulinačka planina" néven. (Ennek névadója a gerinc északi lábánál fekvő Sekulinci nevű község.) 

Útvonal: Novo Zvečevo (üdülőhely, 435m) - Poljana (763m) - 864m magassági pont - Lom (887m) - Visoki vrh (807m) - Velebit (885m) - Kneževa voda (forrás, ~750m) - Papuk (954m) és vissza ugyanazon a nyomvonalon.  Táv: 30km, Szint: 1050m  

Túravezető: Welsch Róbert

A túra útvonala GPS részére közvetlenül letölthető itt.

A Lom - Velebit gerincszakaszon illetve a Papuk-csúcson 1991. decemberében a visszavonuló szerbek aknamezőt telepítettek, amit 2008-ban aknamentesítettek, az út mentén, 10m-es sávban. A mentesítés nagy alapossággal (0,5cm-nél nagyobb fémdarab nem maradhat a helyszínen) és állami garanciavállalással zajlik, mindazonáltal ezen a túrán is mindenki a saját felelősségére vesz részt, és fokozottan betartja a túravezető által meghatározott magatartási szabályokat!
----------------------------------------------------
Már régóta terveztem, hogy egyszer el kellene jutni a Papuk csúcsra, most adódott a lehetőség. Nem ígérkezett könnyű túrának, ami az út során is beigazolódott. Általam soha nem járt területen haladtunk, összesen 29-en!! Szép fenyveseket is érintettünk, kemény emelkedőket küzdöttünk le. Egy elágazóban egy kicsit elkavartunk, de hamar sikerült megtalálnunk a helyes utat. Nagyon kellett vigyázni, hogy ne térjünk le a kijelölt útról, mert a túra egy szakasza olyan aknamezőn vezetett keresztül, melyen csak a turistautat aknamentesítették. Pihenésre nem igen volt időnk az út során. A korai sötétedés miatti időkorlát, a túra hossza, valamint a szint együtt adták a nap igazi sportértékét, ami egy teljesítménytúrával is felért volna.
Sajnos a Papuk csúcsra egészen nem lehet felmenni, mert ott egy radarállomás működik. A csúcs alatt vaskapu és egy őr állta utunkat. Fényképezni itt nem lehetett, a csúcs-sütit a csúcs alatti vaskapunál fogyasztottuk el. Érdekes, hogy itt a végcélnál népes túracsapat jött velünk szembe, ugyanis a Papuk-hegységben eddig nagyon ritkán találkoztam másokkal.
Visszafelé ugyanazon az úton haladtunk. A cél az volt, hogy minél kevesebbet kelljen a sötétben fejlámpával gyalogolnunk. A társaság jó része még éppen világosban visszaért az autókhoz, a végének pár kilométert fejlámpáznia kellett.
Tetszett a túra, de máskor ekkora távot célszerű nem a legrövidebb napokra tenni.

Lejegyezte: Keményfi Balázs 

Képek:
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése