2016.02.20-21. DDP 3. szakasz Szekszárd - Mecseknádasd

Útvonal:
1. nap: Szekszárd - P - Szálka  Táv: 21km Szint: 300m.
2. nap: Szálka - P - Mőcsény - P - Zsibrik - P-  Ófalu - P - Mecseknádasd Táv: 26km Szint: 300m

A túra útvonala GPS részére (gdb formátumban) letölthető itt.
Műholdfelvételről megtekinthető itt.

Nagyon készültem erre a túrára, egyrészt, mert rég voltam, másrészt a DDK  szálkai szállásának nagyon kellemes emlékei miatt.
Jó idő ígérkezett a hétvégére, mi lehet ilyenkor jobb, mint egy jót túrázni, gyönyörű vidéken, nagyon jó csapattal?
Nekem ez pont elég.. és örülök, hogy együtt tudunk lenni, túrázni.
Szóval, szombaton reggel a győri busz mellett találkoztunk. Vidáman, bár Mónikát kissé hiányoltuk, mert ezen a túrán ő vállalta a szakács szerepét.. és mi már a buszon, rögtön indulunk, és Mónika sehol.. atyaég, mi lesz így a paprikás krumplival, a la Julienne  módra? Végül azért kiderítettük, hogy valószínűleg út közben száll fel a buszra. Így is lett, Mecseknádasdon ő is csatlakozott.
Hamarosan Szekszárdra értünk, és itt igazi meglepetésként, csatlakozott hozzánk még pár túratárs, köztük igen rég nem látott, nagyon kedves személyek is :) Velük kiegészülve, elmentünk pecsételni. Itt is kicserélték a pecsétet, szép új kéktúrás van.
Kis szerelvényigazítás után indultunk tovább, egészen  a kopjafáig, ahol csoportkép készült.
Irány a belváros, ahol is, mivel a mai túra elég rövid, ráérősen nézelődtünk, Évi jóvoltából sok érdekes infót tudtunk meg a városról.
Lassan kiértünk az óvárosi részről, és egy igen meredek dombon, felmásztunk egy kálváriára,a Bartina tetején lévő kegyhelyhez.  Ládáztunk, majd kis szőlőhegyi séta után, beértünk a Rózsadombra.. hát, itt volt mit nézni, egyik villa a másik után. szép volt.
Folytatva utunkat, a Szekszárdi-dombság hullámain mentünk le-fel. mindezt igen jó hangulatban, ahogy az lenni szokott. És annak ellenére, hogy a héten szinte végig esett az eső, érdekes módon, alig volt sár. Ezt azért annyira nem bántuk.
Ez a szakasz valóban rövid volt, mert alig melegedtünk bele a túrába, egyszer csak azt vettük észre, hogy már előttünk van Szálka.
És még csak dél van :)
Ezen felbuzdulva, kocsmáztunk egyet.. ( ha a leírásainkat külsős olvassa, szerintem azt fogja gondolni, micsoda alkesz banda, állandóan kocsmáznak, pedig mi csak és kizárólag a bélyegzők miatt látogatjuk az ilyen helyeket :)  na jó , nem  ), szóval bementünk pecsételni, és mivel rengeteg időnk volt, kicsit leültünk. Volt ott sörözés, svájci bicska mustra, és egyéb elfoglaltságok.Itt pár túratársunk elköszönt, ők csak eddig jöttek.
Aztán felkerekedtünk, és irány a  Szarvas-kút láda.
Sikersen végignéztük, ahogy Balázs megmássza  a nyaktörő domboldalt, majd elindultunk a szállásra.
Útközben összefutottunk Ágiva, és Péterrel, akik velünk alszanak , de külön utakon járnak. Ők ugyanis a DDK túrát pótolják.
Na, beértünk, kezdődött a ki hol, kivel alszik játék.. de mint mindig, most is megoldottuk. Vacsora készítés, előkerültek újból a Victorinoxok, és a fiúk nekiláttak krumplit pucolni, nem a  seregben tanult módon. Mindenki kivette a részét a főzésből, ez egy jó csapatépítő tréning szerintem.. de  a dicséret Mónikát illeti, mind a végeredmény, mind a kajához való kiegészítők, ( értds, kolbász, savanyúság, főzési technika) tekintetében.Nagyon köszönjük neki ezúton is! Vacsora közben csatlakozott hozzánk Bia is, aki a másnapi túrát akarta végigjárni velünk.
Vacsi után, még egy darabig a szokásos mesélős, anekdotázós együttlét, de lassan azért fürödtünk, és elszállingózott a nép..korán keltünk.
Másnap reggelre kiderült, hogy Jani nem tud velünk jönni tovább, már este is lázas volt, köhögött, de reggelre még rosszabb lett.
Ő Mártival hazament, eljöttek értük autóval. Így, kicsit csökkent létszámmal, de töretlen kedvvel, reggel 7-re mindenki elkészült, a csoportképpel együtt. Indulás, és a kocsmánál ( már megint ), ahogy megbeszéltük, kiegészültünk néhány társsal akik a mai napra jöttek.. Haladtunk tovább majd a tónál elváltunk Ágiéktól, a kék más útvonalon megy. Mivel a tó két ellentétes partján haladtunk, sokáig láttuk egymást, amit bősz integetésekkel, kiabálással adtunk tudtára a társaknak, és a horgászoknak is :)
Hamar elértünk Mőcsénybe, ahol megnéztük a mintaméhészetet, majd nekiindultunk a régi vasútvonal megkeresésének.. eddig ugyanis aszfalton jöttünk, és azt nem szeretjük, így PTK-s módra, irány a sűrű. Ez a szokásos módon sikerült, ahogy szeretjük, hamarosan bokrok, tüskék közt bujkálva, hajladozva, sáros talajon, egy szurdokban haladtunk. Igaz, érdekes volt a régi vasúti pálya helyén menni, még egy szép tavat is találtunk. Aztán elfogyott a tovább, és úgy döntöttünk, ki kell mászni oldalt a szurdokból. Illetve, mivel Szekszárd környéke, így szurdik.
Ez a mászás érdekes volt, a csapat egyik fele balra, a másik jobbra.. és a bal volt a kalandosabb, nehezebb. De mindenki kijutott, és lesz mit mesélni megint. Ezután a volt vasúti pálya alagútjait kerestük, volt belőle bőven, érdekesek így, elhagyatva, bár van még működő is.Mőcsénytől Zsibrikig  végig a volt pálya vonalán mentünk,ez már aszfaltos, és szintben megy... nagyon szép vidéken megy keresztül. Zsibrikben megnéztük a drogelvonó tábort, ott ettünk is, majd irány tovább, már fáztunk.  Ez a rossz ebben a téli túrázásban, ha sok a ruha , menet közben nagyon izzadunk, melegünk van, ha meg akkor jó, a megálláskor fázunk hamar.
Zsibrik után a nagy rétek, és az Ótemplomi lapos következett, ez a táj elképesztően változatos, dombokkal, völgyekkel, legelőkkel erdőkkel, patakokkal, lenyűgöző a szépsége.
Következett Eszterpuszta, egy kapu nélküli pincével, amit megnéztünk belülről, félelmetes látvány volt.
Van itt egy rom is, valami őrtorony lehetett. Itt ládáztam, majd irány tovább, Ófaluba. Itt a kocsmában ! volt a bélyegző. Pecsételés, wifi jelszó, sör, és indulás tovább, Mecseknádasdra.
Némi kis fel, majd fel  után leereszkedtünk, majd újból fel, a Török-kúthoz, ahol lehetett bakancsot mosni, majd fel a Schlossberg tetejére, a kilátóba. Innen végignéztük a mai túra egy részét, majd leereszkedtünk Mecseknádasdra.
Rövid idő múlva jött is a busz, és kellemes fáradtsággal a lábainkban, elfoglatuk helyeinket. beszélgettünk, és közben beértünk Pécsre. Búcsúzás, és mindenki elindult haza.
Összefoglalva, ez megint egy jó túra volt, köszönöm mindenkinek, aki eljött, találkozunk a következőn.

Képek:
Keményfi Balázs fotói
Nagy Balázs fotói 1. nap  2. nap
Földes Csaba fotói
dr. Tárnai Márta fotói
Bodor János fotói
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése