2009.10.10. "Minden jó, ha jó a vége" - az idei kerékpáros szezon záró túrája

Útvonal: Pécs - Árpádtető - (66-os úton) - Mánfa - Magyarszék - Barátúr - Bodolyabér – Kishajmás – Okorvölgy - Hetvehely - (erdei úton) Petőczpuszta -Petőczakna – (turistautakon) Jakab-hegy - Zsongor-kő - Pálos kolostor rom - Pécs kb.: 80 km

Az utolsó túrára 12 vidám résztvevő gyülekezett a 48-as téren. Frici bemutatta új fekvőbringáját, ami csak tízen- egy-két kiló! Nagyon jól sikerült alkotás. Sajnos a túrára technikai nehézségei miatt nem tudott velünk tartani, így 11 –en vágtunk neki a távnak.
Az útvonalat Attilának át kellett szervezni, mert Bétaaknánál autóverseny miatt lezárták az utat, Abaliget és Orfű környékén pedig a másnapi autóverseny résztvevői veszélyeztették volna testi épségünket. Végül az Árpádtető – 66-os út – Mánfa – Magyarszék – Hetvehely – erdei úton Petőczpuszta – Pécs útvonalban maradtunk, de ez is változott egy kicsit a végére.
Az első pihenőt Árpádtetőn tartottuk ahol mindenki felöltözött a lefelé menethez és Magyarszékig meg sem álltunk. Itt a kisbolt és kocsma előtt reggelizett meg a csapat és indultunk tovább Hetvehely irányába. Az idő kegyes volt hozzánk, miután felmelegedett és mi is nekivetkőzhettünk. Nem is rossz október elején! Hetvehelyig együtt haladt a csapat kényelmesen bicajoztunk, beszélgettünk. Itt az erdei műút elágazóját elhagyva bementünk Hetvehelyre mivel egyesek igencsak dehidratálódtak és azonnali folyadékpótlást igényeltek. Ezt az életmentő beavatkozást az első italboltban végrehajtottuk!
A pihenő után az erdei úton feltekertünk Petőczpusztára, ahol a csapatból páran legurultak Cserkút irányában Pécsre nyolcan pedig áttekertünk Petőczaknára. Útközben K. István bevetette magát a rengetegbe mert egy erdei úton indult Kővágószőlős – Cserkút irányába. Mi többiek pedig a Jakab-hegyet vettük célba. Felküzdöttük magunkat a kemény terepen a Zsongor-kőhöz ahol megcsodáltuk a párába burkolózott tájat. Készült néhány emlékfotó és mentünk tovább a Pálos kolostor romjaihoz. A romok és a kilátóként funkcionáló új kolostor megtekintése után a csapat több irányban tért haza ki-ki a neki megfelelő utat választotta. A legtöbben Égervölgy felé mentek, Teca Mama fogadóját hallottam sűrűn emlegetni.
Attila és Én áttekertünk Remeterétre és a tornapálya irányában az erdőn keresztül mentünk Dömörkapuhoz, (Mivel megszomjaztunk) majd az úton legurultunk a Tettyére. A tettyei buszfordulóban megvizsgáltuk az újonnan épített utat amely levágja a Kálvária templomig vezető hurkot és közvetlenül rávezet a Havihegyi útra. Ez a Zerge utca kiszélesítése a Havihegyi útig és még nem adták át a forgalomnak, de remekül járható. A Marx útnál elköszöntünk egymástól és siettünk haza ebédelni! (Az a rántott csirke de finom volt!) Nagyon jól sikerült 80 km-es túra volt felejthetetlen élményekkel a Jakab-hegy csodás erdei útjain!
Köszönjük Attilának a túravezetést!

Képek:
Földes Csaba fotói megtekinthetők itt.


Túravezető: Sárszegi Attila
Lejegyezte: Földes Csaba


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése