2010.09.18. Kerékpárral a horvát Dráva-kerékpárúton

Útvonal: Beremend - H/HR - Belisce - Bistrinci - Gat - Crnkovci - Podgajci Podravski - Sveti Durad - Ribnjak - Donji Miholjac - Stara Drava - Donji Miholjac - HR/H - Drávaszabolcs - Gordisa - Matty - Keselyősfapuszta - új kerékpárúton a gáton Eperjespuszta - földúton Old - földúton Kásád - Beremend  Táv: 87 km. Szint: 0


A túra útvonala GPS részére letölthető itt.
A letölthető track *.gdb formátumú. amennyiben más track formátumra van szükséges, itt konvertálhatod.
Térkép letöltés: http://www.turistautak.hu   http://openmaps.eu/geoview_hu
A túra útvonala műholdfelvételről megtekinthető
itt.


Képek:
Bondor Mihály fotói megtekinthetők itt.
Földes Csaba fotói megtekinthetők itt.
Farkas Kati fotói megtekinthetők itt.
Freilits Rolf fotói megtekinthetők itt.
Keményfi Balázs fotói megtekinthetők itt.
Rostás László fotói megtekinthetők itt.
Tamás József fotói megtekinthetők itt.

A 2010.06.25-27. között került megrendezésre beremendi kerékpáros találkozó, melynek keretében egy érdekes túrát szerveztek. Ez érintette azt a horvátországi kerékpárutat ami Belisce és Donji Miholjac között húzódik.
Nem mindenkinek volt lehetősége ezen részt venni. Úgy döntöttünk, hogy bepótoljuk. 16 fő vett részt a mai napra szervezett túrán. Többekkel a pécsi Domus parkolóban találkoztunk, de volt akinek célszerűbb volt egyenesen 9 órára a beremendi strand mögötti területen megbeszélt találkozóra eljönni.
Azért beszéltük meg ezt a helyszínt, mert itt ekkor zajlott a fogathajtó verseny. Így egymás köszöntése és a bringák lepakolása után máris a lovak közé vetettük magunkat. Csodáltuk a szépséges, jólnevelt paripákat, gyönyörű kocsikat. A versenyt nem várhattuk meg, mert még vagy 80 kilométer és sok felfedezni való várt ránk.
Belisce előtt megálltunk a Dráva-gátnál. Először a gát mögötti holtágat pillantottuk meg, majd észrevettünk egy emlékművet, amit a szomorú emlékű 1991-92-es háború áldozatainak emlékére emeltek. Továbbhaladtunk Belisce felé, át a Dráva-hídon. Megálltunk egy kicsit, hogy megnézhessük a megáradt folyót. A hidat elhagyva egy ipari üzem mellett haladtunk, ahol döbbenetes mennyiségű fát halmoztak fel. (Útközben számtalan fával megrakott kamion haladt el mellettünk a főúton).
Belisce városában megtekintettük a kastélyt, melyet kívülről már felújítottak, de belülről üresnek látszik. A kastély mögött egy öreg épület található, mely az ipari-műszaki múzeumnak ad helyet. Megdöbbentő volt -ahogy az egyik képen látszik is -, hogy hogyan építhettek e mellé az öreg épület és kastély mellé szorosan emeletes házakat. 


Adódott egy pillanat.... Ugyanis a túra során ha adódott egy pillanat -mint itt a múzeumnál is- majd' minden táskából előkerült egy szendvics, kolbász, szilvásgombóc, és még sorolhatnám. A jó hangulatú túra során vigyázni kellett ezért a megállásokkal, mert attól tartottam, hogy esetleg még egy bogrács is előkerül valakitől. Ekkor felmerüt a kérdés, hogy érünk vissza 17 órára Beremendre az autókhoz? Ugyanis meg kellett ígérnünk egy helybelinek, hogy addigra elvisszük az autókat, mert jön a parkolóba a lakodalmas násznép. Sebaj, mondtuk, legfeljebb megyünk oda vacsorázni.


De vissza a túrához: Beliscét elhagyva a Dráva közvetlen közelében vezetett az aszfaltozott út Bistrinci üdülőtelepéig. A valóban szépen karbantartott környéken a jó minőségű út a Szent Anna kápolnáig tartott. Onnan a "kerékpárút" földút, jobb esetben murvás út volt. Elhangzott többünktől, hogy bár az útvonal valóban szép helyekre vezet el, a propagandája sokkal nagyobb mint az infrastruktúrája. Ily módon nekünk is rengeteg "kerékpárutunk" van a szántóföldön, de nem tudunk róla, mert nincs kitáblázva. Igaz, ha ez a reklám nem lett volna, akkor mi sem láthattuk volna ezt a szép és nyugodt környéket.
Gat előtt egy kis kitérőt tettünk a Drávához, ugyanis erre kevés a lehetőség az út során. Még szerencse, hogy Ica a Dráva-parti pihenőre "időzítette" a defektjét. Hamar sok segítő kézre talált, és egy-két szóból orvosolták a lyukat. Gat mellett ismét egy szép vízfelületet láthattunk a "gáti kanálist". A falu után egy szántóföldön haladó, de füves szakasz következett, majd Crnkovcinál kiértünk az országútra. A következő faluig (Podgajci Podravski) ezen haladtunk. Itt a jelzett kerékpárút letér az országútról, így mi is követtük a táblák által jelzett irányt. Hamar egy holtágon átvezető szép és hosszú fahídon találtuk magunkat. Szusszantunk egy kicsit, majd továbbhaladtunk a földes kerékpárúton. Nem sokáig tartott a lendület, ugyanis a megáradt Dráva több helyen elöntötte az utat. Néhányan megpróbáltunk áthajtani rajta, de vissza kellett fordulnunk. Utunkat ezért az országúton folyattuk néhány km erejéig. Ribnjak halastavat elérve ismét követtük a kerékpárutat, mely a halastó és a Dráva közötti murvás töltésen haladt. Ez az út közvetlenül a Donji Miholjac határállomásnál ér ki. Egy kis eszmecserét követően egy kitérőt tettünk a város melletti Ó-Dráva azaz Stara Drava pihenőhelyre. Érdemes volt, mert meglepetésünkre itt óriási bulit csaptak a helyiek. Népzene, halászléfőző verseny, halsütés stb. Óriási volt a hangulat!
A hangulatból további erőt merítve könnyedén tettük meg a visszavezető utat a határállomásig. Ezután utunkat kisforgalmú utakon, de már a magyar oldalon folytattuk Beremendig. Hogy ebben is legyen érdekesség, végigtekertünk a két nappal a túra előtt a Dráva töltésén átadott 5km-es kerékpárúton Keselyősfapuszta és Eperjespuszta között. Ezután a legrövidebb, de kalandos földutat választottuk Old, Kásádon át Beremendig. Ezen az úton néhol rövidebb szakaszokon nagy sár nehezítette a haladást, viszont a táj szép és nagyon nyugodt volt. A Kásád előtti birkalegelő nagyon tetszett.
Bár majdnem egész nap lógott az eső lába, az idő végig kitartott. Az atóban hazafelé már folyamamtosan járt az ablaktörlő. A násznép is boldog lehet, mert még épp időben elindultunk, hamarosan találkoztunk is a dudáló feldíszített autókkal. 
F. Szilvi elmondta, hogy egy helyi néni aki reggel látott minket pakolászni egész nap azért imádkozott, hogy eső nélkül megússzuk a napot. Hát ilyen rendesek a vidékiek! Köszönet nekik!
És persze köszönet a túratársaknak ezért a kellemes napért!Túravezető, lejegyezte: Keményfi Balázs 
Kapcsolódó cikk: 
http://www.kerekvaros.hu/drava-menti-kerekparut-horvatorszagban/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése