2011.05.14. Kerékpártúra Bonyhádra, Fazekas József kardkészítő műhelyébe

Útvonal: Pécs 48-as tér-Bogád-Hird-Pécsvárad-régi 6-os-Mecseknádasd-Hidas-Bonyhád, műhelylátogatás-Nagymányok-Kárász-Magyaregregy-Zobákpuszta-Koszonyatető-Árpádtető-Pécs          Táv: 107km 800m szint

Túravezető: Poór Balázs

A túra útvonala GPS részére közvetlenül letölthető itt. Műholdfelvételről megtekinthető itt.

Ragyogó napsütés, kellemes oldal-szembe-hátszél, valamint 12 mindenre elszánt bringás gyülekezett a 48-as téren. 8-kor elindultunk és 9 órakor Pécsvárad végénél B. Janival kiegészülve talpaltunk tovább Bonyhád felé.
A régi 6-oson haladva néha-néha vizet kutatva ám böcsületes tempóval 10 óra után megérkeztünk Bonyhádra. Gyors „tankolás” valamint szuvenyír beszerzés után begurultunk a kardkészítő Fazekas birtokra.

Azt eddig is tudtam, hogy addig kell ütni a vasat amíg meleg…de hogy  milyen izzasztó tud lenni, azt melegen ajánlom mindenkinek.
Ütés-váltás után „találkoztunk” mamuttal, rozmárral, rájával és sokféle trópusi fával. Ezekből készülnek a nyelek, markolatok. Végül egy ovális asztal lovagjainak képzelhettük magunkat ahogy kézről-kézre jártak a kardok, tőrök, szablyák, kések.  
Sok bölcsességet és fortélyt hallhattunk a Mestertől, aki türelmesen válaszolt minden kérdésünkre, és annak ellenére hogy tovább maradtunk mint egy óra…nem hányt kardélre, sőt még csak meg sem kardlapozott Bennünket.

A műhelylátogatás után „ebéd” majd szép finoman, tele hassal, hátszélben Kárász felé tettük a kereket. Majdnem ott találtuk a finom ízek fesztiválját de oszt mégsem volt ott, hanem ott volt a szomszédban, Magyaregregyen. Na ott aztán ott volt. Minden volt ott. Zene-bona, eszem-iszom, kirakodó vásárfia meg színesműanyagvicekvacakanyúúvegyélnekemilyet !
Szépen körül jártunk mindent és mindenkit… majd továbbindultunk hazafelé.
Zobákpusztáig kicsit űztük egymást, összevártunk aztán  Koszonyatetőn keresztül gurulva-lihegve megérkeztünk Pécsre.

Túravezetői piros pontot érdemel Mindenki, aki ott volt ! 

Lejegyezte: Poór Balázs

Fazekas József kardkészítő mester honlapja
Link1

Képek:
Földes Csaba fotói
Herke Barnabás fotói
Keményfi Balázs fotói

Video:
Video1
Video2
Video3
Video4
Video5
.

1 megjegyzés:

  1. Nagy élmény volt a műhelylátogatás. Ezen kívül jó tempóban igen jót tekertünk.
    Köszi a túrát!

    VálaszTörlés