2011.11.12. Gyalogtúra a Papukban: Duzluk-Kapavac-Petrov vrh

Útvonal: Duzluk mesterséges tava (250m) - Raholca-(Ruzica-)vára - Óvár - Kapavac (790m) - Međa-nyereg (600m) - Péter-hegy (Petrov vrh 700m)- Međa-nyereg - Raholca-vára - Duzluk, tó Táv: 21km Szint: 850m Túravezető: Welsch Róbert pavluxek (www.turatars.com)

A túra útvonala műholdfelvételről megtekinthető itt.
A túra útvonala GPS részére közvetlenül letölthető itt.Sz. István barátunk hét közepén tett javaslatára csatlakoztunk néhányan (F. Kati, M. Éva, F. Szilvi, K. Balázs) a klubból a mai, turatars.com által szervezett Papuk-túrához. Ezen kívül a drávaszabolcsi határátkelőhöz megbeszélt találkozón meglepetésünkre ott találtuk B. Janit és V.Petit is. 19 fős, népes csapat jött össze. Pécsieken kívül sokan voltak Szekszárdról, de volt aki Bajáról, Dunaújvárosból, illetve Érdről jött. Az útvonal egy része néhányunknak egy 2008. márciusában tett túra alapján ismerős volt, de így is maradt több újdonság. Túravezetőnk igen felkészülten, jó kedvvel vezette a csapatot. 
Duzlukból indultunk, ahol a parkolóban egy tájfutó verseny indult éppen. A túránk során többször összetalálkoztunk a különböző távokon induló résztvevőkkel, mi is több ellenőrzőpontjukat érintettük. Alaposan megnéztük az útunk elején lévő Raholca várát, majd az Óvárhoz gyalogoltunk. Megtudtuk azt is, hogy a két vár között a királyok útján jártunk.
Keményen nyomtuk felfelé a lépteket, hiszen a cél a 792m magas Kapavac csúcs volt (kb. 250m-ről indultunk). Itt tartottunk egy kis pihenőt, közben a hátizsákokból előkerültek a szíverősítők, illetve finomabbnál finomabb sütemények is.
Ezt követően egy könnyebb szakasz következett. Az eddigiekhez képest mondhatnám szintben haladtunk keleti irányba, a Meda-nyereg felé, ahol az É-D irányú közút áthalad a hegyen. Az út melletti parkolóban van egy kilátó, ahonnan jó rálátás van a Papuk északi lábára, illetve a Dráva mentére. Madártávlatból beláthattunk a pravoszláv Szt. Miklós kolostorba is.
Miután a kilátóban kipihentük magunkat, nekiindultunk a Péter hegy (Petrov vrh.700m) meghódításának. Eleinte nem volt nehéz dolgunk, de egyszer csak vettünk egy bal kanyart. Túravezetőnk rámutatott az irányra: "Na, itt felfelé!" Kopott jelzések voltak a fákon, út nemigen, meredek hegyoldal annál inkább. Az avar alatt gurultak a dolomit kövek, néha négykézláb másztunk felfelé, de előbb-utóbb felértünk.
Örültünk kicsit a csúcsnak, majd egy másik, kevésbé meredek úton, visszajutottunk a Meda-nyeregbe. Lendületünket megőrizve, többnyire az előzőekben már bejárt, néha azzal párhuzamos úton haladtunk visszafelé, túránk kiindulási pontjáig. A meredek lejtmenet megdolgoztatta a térdeket, ekkor jó szolgálatot tettek a túrabotok. Lefelé menet vigyáznunk kellett, hogy mire lépük, mert a friss avar alatt gurulós ágak és kövek bújtak meg.
Visszaérve Duzlukba, a kiindulási helyre, a parkolóban elbúcsúztunk egymástól, majd ki-ki utazott a maga útján hazafelé.

Köszönjük Robinak a szervezést, túravezetést, kiváló napunk volt. 

Lejegyezte: Keményfi Balázs

További beszámoló itt.


Képek:
Keményfi Balázs fotói
László Péter fotói
Varga Péter fotói
Welsch Róbert fotói

Tudnivalók, amit érdemes elolvasni
Kapcsolódó túrabeszámoló: 2008.03.08. Duzluk-Kapavac-Javor
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése