2014.11.02. Gyalogtúra a Jakab-hegy oldalában

Útvonal: Pécs-patacsi Szt. Márton templom (GCPSMA) - Benczúr Gyula u. - Parlag dűlő - Bajmi kút (GCBAJM) - jelzetlen út - Zo - Jakab-hegy pálos kolostor romok (GCPK) - Z - P - Jancsi forrás - Fenyves forrás - P - Farkas forrás (GCBUEK) - K+ - Z - (GCEGVO) - Éger tető - Tornapálya - jelzetlen út - Bajmi kút - Parlag dűlő - Benczúr Gyula u - patacsi templom
Táv:  14 km Túravezető: Keményfi Balázs

A túra útvonala GPS részére gdb formátumban letölthető itt.
Műholdfelvételről megtekinthető itt.

Kellemes túrát tettünk a mai napon. Bár elég későn lett meghirdetve, ennek ellenére szép számú résztvevő volt, 19-en jöttünk össze. A patacsi Szt Márton templomtól indultunk, mellyel kapcsolatban érdekesség, hogy ez a templom a Jakab-hegyi pálos kolostor köveiből épült. Utunk során érintettük az építőkövek eredeti helyét is, a pálos kolostorromokat.
Az útvonal első szakasza számomra is még bejáratlan nyomvonalon vezetett Éger-tetőig. Nem bántam meg, hogy erre mentünk, hiszen új területét ismerhettük meg lakóhelyünknek.
Éger-tető után már a mindenki által ismert turista útvonalakon haladtunk, eltévedésre nem volt okunk. Érdekes volt, hogy a fák leveleli még zöldek. Láttuk a korábbi hatalmas esőzések nyomait: a patakok a bennük összegyűlt hordaléktól teljesen megtisztították a medret, sok helyen a hegyet alkotó vörös homokkő látszott a mederfenéken.
Jó bemelegítés volt a mai a téli gyalogtúrákra.

Lejegyezte: Keményfi Balázs

Képek: 
Bodrogi Frigyes fotói
Farkas Kati fotói
Földes Csaba fotói
Keményfi Balázs fotói
Speiser József fotói
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése