2014.11.21-22. Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra 1. szakasz Szekszárd - Mecseknádasd

Útvonal: 
1. nap: Szekszárd - K - Szarvas-Szurdik - Óriás hegy - Sötétvölgy - Grábóci erdészlak - Grábóc - Szálka Táv: 30 km
2. nap: Szálka - K - Kismórágy - Mórágy - K - Bátaapáti - Harsányi kereszt - Héthárs pihenő - Hessz kereszt - Apátvarasd telep - Mecseknádasd Táv: 41 km
Összesen 1230m szint

Túravezető: Miklovich Csilla

A túra útvonala GPS részére gdb formátumban letölthető itt.
Műholdfelvételről megtekinthető itt.

Képek:
Keményfi Balázs fotói
Nagy Balázs fotói 1. nap  2. nap
Rostás László fotói

A KÉK
Egy ilyen túra sorozat kezdetének mindig van előzménye, melyek már napokkal, hetekkel korábban történtek, de erről majd valamikor később írok. Most csak a szakaszhoz tartozó eseményeket mesélem el.
Igen korán kellett elindulni, mert a túra kezdete is messze van Pécstől és persze igen nagy szakaszt vállaltunk be az első napra (26 km-t). A buszunk 5:50-kor indult és szerencsére senki nem késett el én magamért igen nagyon izgultam, mert elég kellemetlen lett volna, ha ezen a reggelen alszom a legjobban és az ébresztőt beleálmodom az álmaimba. Szerencsére nem így történt. Az induláskor nem nagyon volt lehetőség ismerkedni, de gondoltam később bepótoljuk.
A csapat 8 főből állt sajnos, mert állhatott volna 9-ből is. Egyik túratársunk megbetegedett (P. Balázs) és ezt a szakasz ki kellett hagyja. Komoly túrázó hírében áll és már több szakasz teljesített, ezért csak Simonfa után fog hozzánk csatlakozni (miután lejárta ezt az elmaradt részt is).
És a többiek: S. Szilvia, R. Tímea, M. Ivetta, R. László (Laca), K. Balázs, N. Balázs, Sz. Péter, M. Csilla (túraszervező) Még így is Balázs uralom volt.
Olyan nagy ismerkedésre Szekszárdra érkezéskor sem került sor, de volt rá két napunk. Bepótoltuk. Az állomáson kellett először pecsételni. Nem volt egyszerű. Azon a kis forgó résen ahol a pénz és a jegy helyet cserél egy  pecsételős füzet nem nagyon fér át. Még szerencse, hogy a jegypénztáros nagyon rutinos volt és eljelelte nekünk, hogy kell kihajtogatni a füzetet, hogy áttoljuk a résen. Éljen, megvan ez első pecsét. Gyorsan elpakoltunk és irányba álltunk. Szerencsére volt aki irányba állította a csapatot, mert nekem ez nem ment volna, ezért sem nevezem magam a leírásba túravezetőnek. Én pár helyen jól megvezettem volna a csapatot.
A kopjafánál fényképezkedtünk és Szekszárd szép részén átsétáltunk a Fő tér felé, bámészkodtunk, talán még itt kicsit andalogtunk is, és eljutottunk olyan pincesor féle utcába ami már nem igazi pincesor, de még elámul az ember egy-két épületén.
Feljebb érve a templom környékén a fiúknak egy kicsit játszani kellett, mert geoláda volt elrejtve. Itt úgy gondoltam, ezek a láda keresések nagyon jó alkalmak lesznek, hogy pihenjek. Reméltem sok lesz a láda és sok lesz a pihenő. A templom környéke nagyon szép és rendezett a nap hétágra sütött (én meg otthon hagytam az új napszemüvegem). Megvolt a láda, megvolt a pihenő indulás tovább. Szurdokon, dűlő utakon jutottunk ki és fel. Itt már volt sár és számítottunk is rá a túra során végig, de nem okozott sehol nagy gondot, mert felkészült volt a csapat.
Szép volt a táj, gyönyörű az idő, jó a társaság, finom a pálinka, elszánt a csapat. Mi kell még egy KÉK túra elején. Így kell ezt elkezdeni!
Ahogy mentünk és beszélgettünk, ismerkedtünk vidámak voltunk egy nagyon furcsa dologra lettem figyelmes. Nem örültem a hátamon a zsáknak. Nehéz volt kb. 7 kg nem szoktam hozzá, hogy túrán ekkora súlyt cipeljek. Lassan meg kell barátkozzak a zsákommal, mert két napig együtt leszünk. Elég nehezen ment az elfogadása annak a ténynek, hogy a kéket nem lehet megcsinálni csomag nélkül és ez még lehet hogy nagyobb és nehezebb is lesz néha.
Miután bemelegedtek az izmaink és hozzászoktunk a csomaghoz és már kint vagyunk a dombokon itt már elég jó tempót gyalogolunk. Csak mentünk, mentünk, mentünk és mégis jó volt, jó volt, jó volt.
A pihenőknél előkerül a jó kis házi pálinka mely S. Szilvi érdeme, meg persze R. Lacáé, aki végig cipelte. Gondoltam ne legyen olyan nagy a súly, megkóstolom igen gyakran, hogy jobban fogyjon.
Az ebédet a Sötét-völgyi tábor mellett fogyasztottuk el, abban a reményben, hogy ott biztosan lesznek jó kis padok, asztal meg hangulat. Hangulat volt, de semmi egyéb. Azért mindenki nagyot pihent, evett, ivott és tele energiával indultunk tovább.
A forrásoknál mindig megálltunk, mert azt nem lehet megtenni, hogy csak úgy elsétál mellettük az ember. Nem tudom miért van ez, de akkor is meg kell állni, ha nincs szükség vízre. Ezek ilyen helyek.
A technika (okos telefon) még azt is lehetővé tette, hogy meghallgassuk, az Indulj el egy úton c. dalt, ami igen hangulatos volt.
Lassan beérkeztünk Grábócra. Itt a templomnál kicsit pihentünk R. Timi cipőt cserélt, mert az egyik legfontosabb dolog a megfelelő túracipő.
Elindultunk pecsételő helyet keresni. Nagyon nem egyszerű Gárbócon otthon találni bárkit, mert Bonyhádon volt a fél falu (a boltos, a pecsét őrzője, az egyetlen vállalkozó, stb), a másik felének pedig nincs pecsétje. Amíg ott kínlódtunk, hogy mi legyen, mert pecsét kell. Az egyik segítőnknek  a nyugdíjas klub vezetőjének eszébe jutott, hogy nekik van egy pecsétjük. Ha jó nekünk akkor pecsétel. Persze hogy jó az nekünk!
Nagy volt a boldogság mehetünk tovább. Jön a telefon Szálkán másik szállásunk lesz mégpedig a Napsugár vendégházban. Remek, csak legalább olyan jó legyen mint amilyennek a Lizi vendégház kinéz a neten és az ára is olyan legyen és persze meg is találjuk és ne kelljen csalódni.
Grábócról kifelé még megkerestünk egy ládát ami pont az út mentén volt, ezért mindenki rész vett benne. Nem csak ládát találtunk, hanem egy roggyant szemüveget. Szemüvegesként nem tudom elképzelni, hogy lehet elhagyni egy szemüveget, de ez legyen a gazdájának a problémája.
Közel a cél mindenki megy mintha üldöznének. Nagyon jó tempót gyalogoltunk egész nap. Azért elfáradtunk kicsit, vágytunk egy jó fürdőre és vacsira megy pihe-puha ágyra.
Könnyen megtaláltuk a szállást, mert már figyeltek minket és vártak. Kellemes meglepetés volt, nagyon szép helyre kerültünk. Három fürdőszoba szolgál ki minket, a szobák között válogathattunk és volt egy közös konyha, étkező, nappali. Mindenkinek ajánlom a Napsugár vendégházat, mert kedvesek a tulajdonosok, rendezett a ház és a környezete és barátságos az ára.
A lányok itt azonnal ledőltek az ágyra relaxálni és két „őrült” geoládás R.Laca és K. Balázs elment még játszani. Ők tudják?
Lassan mindenki magára talált és fürödtünk, vacsorát készítettünk és lassan-lassan összegyűltünk a közös helyiségben. Nagyon szeretem az ilyen estéket. Kicsit fáradtan, tele hassal, frissen fürödve beszélgetni a barátokkal egy jó helyen. Ezt az orvosoknak receptre fel kellene írniuk. Talán nem lenne annyi depressziós ember.
Szóval igen jól eltelt az este és nem akaródzott senkinek lefeküdni, ezért megbeszéltük a kék túránk további szakaszait az időpontokat és még apró részletek is. K. Balázs csak a méhek kiröpüléséig ér rá, ezért addig lehetőleg jól kell haladni. Persze nem csak miatta, mert ha jön a jó idő már a kerékpáros programokat is be kell iktatni a túrákhoz és nincs annyi hétvége, hogy mindenre elég legyen.
Azért már mindenki álmosodik, én néha belealszom a beszélgetésbe ezért lassan elmegyünk aludni.
Reggel a fiúk ébresztettek igen hangos beszélgetéssel. Senki nem panaszkodott álmatlanságra. Reggeli, mosakodás, pakolás, csoportkép és indulás ez jó tempóban meg is történt. Lementünk a kocsma-bolt egységbe, ami ebben a faluban igen csinos, mint ahogy minden. És itt aztán igen jól elszöszmötöltünk a vásárlással, teázással, pecsételéssel (végre hasznát vehettük a pecsét párnának és nem feleslegesen cipeltem) és igen későn indultunk a tervezetthez képest. Gondoltam az előző nap nagyon jól fogytak a kilométerek, miért izgulnak a fiúk ezt a napot is jól legyűrjük.
A gyönyörű szálkai tó mellett hagytuk el a települést és ismét mentünk, mentünk, mentünk és továbbra is jó ez a gyaloglás. Kismórágy után már emlékszem az emelkedőre, ami eddig is volt, csak még nem tűnt fel. Talán itt kezdtem fáradni? Itt már volt pár kilométer a lábunkban és hiába volt könnyebb a csomag, mögöttünk van egy nap.
Mórágyra először fentről néztünk le nagyon szép látvány volt. A központjában ebédeltünk, pedig még nem is volt dél, de olyan szép hely volt padokkal, asztallal, hogy nem lehetett kihagyni.
A pecsét a közeli kocsmában volt, amit igen körülményesen találtunk meg, de szerencsére volt távsegítség. P. Balázs otthonról odanavigált minket. Ez már a negyedik pecsétünk.
Aki még nem gyűjtötte, nem is értheti meg, hogy miért örülünk neki. Nem tudom én sem elmondani miért, de olyan jó mikor újabb pecsét került a füzetembe. Van ennek valami varázsa!
Pecsét megvan, indulás. Kicsit szétszakadva, de elindultunk, mert tudtuk, hogy a gránitfalnál találkozunk a fiukkal, mert ott is van láda.
A világ igen kicsi, mert találkoztam a körzeti rendőrrel akiről kiderült, hogy ismerem. Biztosított róla, ha bármi baj lenne útközben kiment, mert az autója alkalmas az erdei utakon a közlekedésre. Nagyon kedves gesztus volt, de eddig is biztonságban éreztem magam voltak akik megmentsenek.
Ezen a szakaszon egyre több emelkedő volt vagy csak már fáradtam és azért emlékszem így a terepre? Nem tudom, de örültem a Henrik forrásnak, mert lehetett pihenni. Aztán irány felfelé és cél Bátaapáti.
A falu nagyon szép, rendezett, tiszta, de itt is minden zárva. Az emberek persze segítőkészek, de ha nincs pecsétjük akkor mi nem jutunk előrébb. Kezdődött a pecsét vadászat. Bolt, kocsma zárva. Művelődési ház zárva. Vállalkozó az nincs. A segítőkész bácsinak egyszer csak eszébe jut a falu túlsó felén a Naspolya Hotel, az biztos nyitva és pecsétjük is lehet (reménykedtem, hogy a cég székhelye is a faluban van). Elindultunk, de ez a falu nagyon hosszú és már nem is volt olyan szép amikor a betonon csak megyünk és még megyünk és nincs még mindig meg a hotel. Tényleg a túlsó felén volt a legvégén, de pecsét volt és „Bátaapátis”, nem szép pecsét, de kit érdekelt, megvan.
Indulás vissza. Ez a kis kitérő 1,5 óra volt. Ilyen luxust nem engedhetünk meg magunknak. Kis pálinka energiaitallal felvettük az erőltetett tempót és az utolsó pecsételő helyünket céloztuk meg. Baranya-Tolna határában még készítettünk egy csoportképet és tovább indultunk igen jó tempóban.
Sokunknak talán itt volt a holtpont, nekem legalábbis biztosan. Olyan állapotban voltam, hogy már nem fájt semmim és nem voltam fáradt és olyan érzésem volt, hogy bármeddig el tudok gyalogolni. Na ez lett gyanús!
Itt már néha szétszakadtunk, de nem volt nagy lemaradás és mire ránk szürkült már egy nagyobb pihenő után együtt indultunk tovább. Itt már a lámpák is kézbe kerültek, de még nem használtukat őket, mert nagyon messze voltunk még a következő pecsételő helytől és még messzebb a céltól.
És mentünk, mentünk, mentünk, majd már lámpáztunk is, ami igen hangulatos volt. Egy szakaszon az út olyan sáros, pocsolyás volt, hogy bementünk az erdőbe és úttalan-utakon haladtunk a sötétben.
Az utolsó pecsételő helyünk egy kerítésen volt. A szép zománcozott ládikát, táblázva megtaláltuk. Itt nem pecsét van, hanem lepecsételt lapocskák, melyeket be kell ragasztani a füzetbe.
Irány a busz, ami még pár kilométer, de már úgy éreztem, hogy mindent kibírok. Itt N. Balázs igen alapos helyismerete segített és megcéloztuk a megállót. Az hiszem  legrövidebb, de mégsem a legveszélyesebb szakaszon haladtunk. Ez persze nem teljesen igaz, mert a végére  nagyon veszélyes lett. A 6-os főúton mentünk sötétben, igaz kivilágítva, de az autósok szerintem meglepődtek a kis csapatunkon. Ez nem volt jó, de kellett ahhoz, hogy a buszt elérjük és 2 percnél tovább nem is vártunk rá.
Én erre a napra csak 30 km-t terveztem 41 lett belőle.
Nem tudom, hogy zárjam a beszámolót, mert mindig eszembe jutnak újabb élmények, de talán elég lesz három oldal. Találkozunk 2014. november 29-én.

 Lejegyezte: Miklovich Csilla
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése