2009.08.08-09. Kaláka-nap a Gubacsosban

A Gubacsos kulcsosházba a 8-9-iki hétvégére meghirdetett Kaláka nap eredményesen lezajlott, akik ott voltak, nagyot alkottak.

Szombaton (nyolcadikán) hatan, vasárnap négyen voltunk, összesen 92 önkéntesmunka-órát teljesítettünk; az anyag- és szerszámszállításokat is hozzászámítva 106-ot. Az adományok értéke, amiket részben beépítettünk, részben később fogunk, mintegy 125 ezer Ft-ra rúg (benne az anyagszállításra kölcsönkapott ufó és a munkára kölcsönkapott szerszámok kölcsönértéke is). Köszönjük a pécsi Praktikernek, a pécsi Szinkrónnak, a Kéz a kézben Alapítványnak és Gelencsér Gábornak!

A legfontosabb föladatunk a vihar által összetört tetőcserép eltakarítása és a víznek a háztól elvezetése volt. A kettőt sikerrel összekötve a cseréptörmelékből védgát épült a ciszterna elé, és a ház déli bütüjéhez elkezdtük egy kiülő megépítését - ezt szintén cseréptörmelék-erősítésű gátacskák védik. A csapat olyan lendülettel fogott a munkához, hogy pár óra alatt szinte elfogyott a két napra szánt tennivaló. Iván bá' szakértelmére alapozva pedig egy profi árok épült a déli oldalon lerohanó, eddig a legnagyobb pusztítást véghezvitt vizek kordában tartására. A pénteki eső azután ezt az árkot annak rendje és módja szerint üzembe is helyezte.

A ház körül megállott vizek elvezetésére némi planírozás is jónak látszott, és a lábazati kövezés helyenként kimosódott fugáiba rakott erős cemenethabarcs is sokat jelent, mert megakadályoz későbbi omlásokat. Az ablakok csiszolás, kicsiny passzítás és gittelés után új zöld festést kaptak, csak negyedfél szárny maradt ki és a belső ajtótokok - viszont a ház máris frissebb látványt nyújt. A májusi kártételben ludas cserefa néhány darabja kerti asztalként vezekel ezután; cserként persze földre nem, csak kőre lesz majd helyezhető. Szolgál, ameddig szolgál: mementóként a rossz felé dőlő fáknak.

A házon persze még sok a munka. Neme szerint sürgős nagybeavatkozások, karbantartások, valamint értéknövelő felújítások és beruházások. Egy részét a klubtagok lelkesedésével meg lehet valósítani, más részét kis befektetéssel, munkával és ügyességgel, és vannak olyanok, amik szakember munkáját kívánják meg és nem is kevés pénzt, amikre tehát pályázni kell. A gépészetet pár éve egy nagy összefogás nívósan helyretette. Marad a falazat és az épületasztalos-ág, valamint egy sor finomítás. Az évadzáróra pontos tervekkel készülünk. A cél, hogy a ház egy-két év alatt olyan állapotba kerüljön megint, hogy egy évtizedig csak futó napi gondozást igényeljen, viszont igényesen, tartósan szolgálhassa a Klub és a túrázók érdekeit.

Simor Árpád
gondnok
Képek itt.
Fotó: Keményfi Balázs, Simor Árpád

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése