2009.08.08. Túra a Zselic szélén

Útvonal: Pécs – Cserkút – Kővágószőlős – Petőczpuszta – Okorvölgy – Szentkatalin – földúton,terepen – Bakóca (fazekas múzeum) – Godisa – Bodolyabér – Magyarhertelend – terepen át Tekeresre – Orfű – Büdös kúti kulcsosház – Remeterét – Pécs
Táv 64 km, ebből kb. 15 km terep.

Poór Bazsi vezényletével igazi montis túrára gyülekeztünk az uránvárosi Mecsek Áruház előtt. A teret éppen felújították, reméljük szép lesz. 13-an vágtunk neki a kalandnak, a Rácvárosi úton Patacs felé indultunk. Azt már láttuk, hogy fázni nem fogunk! Egy rövid szakaszon a 6-os úton tekertünk, de igen hamar Csárdakörnyéknél rákanyarodtunk a Patacs – Kövágószőlős emelkedőre.
Első pihenőnket a patacsi templom előtt ejtettük meg, ahol az első népszámlálás után már 14-en voltunk. Bazsi jelére megindultunk a templomtól északra vezető úton Kővágószőlős felé.
Kővágószőlősi templom mellett elhaladva kiránduló csoporttal találkoztunk, majd felkanyarodtunk egy földútra, megkerültünk egy kis tavat és lelegeltünk egy szederbokrot.
Golgota fölött a kővágőtöttösi bekötőút magasságában jutottunk ki a Hetvehelyre vezető útra.
Petőczpuszta felé lekanyarodtunk és legurultunk Okorvölgybe. Itt rövid pihenőt tartottunk, majd Orfű irányába indultunk tovább. A szentkatalini betérőt elhagytuk, hogy a kék jelzésű turistautat végigtekerhessük, de a leágazót benőtte a növényzet és nem találtuk meg, ezért az abaligeti elágazó után kb. 100 méterre egy földúton vágtunk neki az erdőnek, mely a térkép szerint Királyvágást megkerülve visszavezetett a kék jelzésre. Sikeresen megtaláltuk a kék jelzést, melyen Bakócáig haladtunk. Nagyon szép út és egész jól járható túrakerékpárral is.
Bakócán először kutat kerestünk, majd megtekintettük a Sáfrány Géza fazekas múzeumot. Itt egy nagyon kedves néni kalauzolta csapatunkat. A kulturális program után bevetettük magunkat a helyi presszóba és alaposan kipihentük fáradalmainkat.
Bakóca után az eredeti program szerint Mindszentgodisa - Bodolyabér - Magyarhertelend felé vettük az irányt. Magyarhertelenden szétvált a csapat és a kemény montis mag az erdőn keresztül Kovácsszénája irányába, Tekeresen át közelítette meg Orfűt, míg a csapat túrázós tagjai négyen Zsuzsa, Szilvi, Józsi és Én Magyarhertelenden átmásztunk a dombon Orfű felé. Erről csak annyit, hogy nagyon meleg volt! A találkozási pont a tó keleti oldalának egyik büféje volt. Itt mindenki kifújta magát, iszogatott, falatozott és gyűjtötte az erőt a hazajutáshoz. A csapattagok itt elköszöntek egymástól és kisebb csoportokban indultak haza.

Képek: itt.

Fotó, lejegyezte: Földes Csaba

Túravezető: Poór Balázs
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése