2010.11.13. Skóciai Szent Margit emléktúra

Útvonal: Pécsvárad - antalkép - Szép Ilonka kilátó - Réka vár - Mecseknádasd
Táv: 14km, szint: 400m

A túra eredeti meghívója letölthető itt.

2010. november 13.-án került sor az ez évi emléktúra megtartására. (Szt. Margit napja november 16.-a, a túrát mindig a közelebb eső szombaton rendezzük.)
Ragyogó napsütésben gyülekezett a népes csapat a pécsváradi Kossuth téren. Pécsett mentesítő buszt kellett beállítani, hogy elhozzák a túrázókat, Bajáról különjárattal jöttek. Bonyhád, Bóly, Komló, Szekszárd, sőt, Budapest is képviseltette magát. A pécsváradiak is számosan jelentek meg. Külön öröm volt az ifjúság eddigieknél nagyobb arányú részvétele a túrán. Velünk gyalogolt Tóth Klára, a Baranya Megyei Természetbarát Szövetség elnöke, Antal Géza apátplébános úr, és Bognár Rudolf úr, a Magyar Zarándokút szervezőbizottságának elnöke is.
A korábbi években megszokott túravezető betegsége miatt idén a pécsi Baumann József terelgette a mintegy 300 résztvevőt a szokásos Szt. Margit úton. A Nap sütött, szél nem fújt, a sár nem volt jelentős, az erdő késő-őszi színeit mutatta. Ideális kirándulóidő volt. A domborzat viszont megdolgoztatta a szívet, tüdőt. A kegyetlen kapaszkodó a Réka-völgyből a Vadászlakig szétzilálta a mezőnyt. A Langehöhe gerincútján kilométer hosszan kanyargott az embersor.
A Réka-várban a pécsi 10-es cserkészcsapat két leány-örse várta a túrázókat. Szt. Margitról szóló énekkel köszöntötték az emlékkő körül gyülekezőket, akik virágokkal borították azt el. A túra szervezője is felsántikált fájós lábával a vár falmaradványai közé, s az érdeklődőknek Skóciai Szt. Margit életéről beszélt. A budapesti Patrona Hungariae gimnázium küldöttsége hazafias dalt hozott, amit a túrázók is velük együtt énekeltek. A kis megemlékezés a "Boldog asszony anyánk" kezdetű, közismert Mária- énekünkkel fejeződött be. A fák között ünnepélyesen zengett a többszáztorkú énekkar hangja.
A Réka-vár romjai közül a hajdani Stein-malomhoz ereszkedtünk le, s indultunk az óbányai műúton Mecseknádasd felé. Kellemes meglepetés volt, hogy az út menti Aranypatkó panzió a túra minden résztvevőjét megkínálta egy-egy pohár forralt borral, vagy teával.
Mecseknádasdról a menetrend szerinti busz nem tudta elhozni a hazafelé igyekvőket, a Volánnak újra mentesítő járatot kellett beállítania, de nem kellett rá túl sokáig várni.
Szép nap volt, és a túra 14 km-es hossza sem volt túl megerőltető. Reméljük, jövőre is jöhetünk!
A témához tartozik még, hogy a túra végén Bognár Rudolf úr közölte, hogy a Skóciai Szt. Margit Út is része lesz a most alakuló, Esztergomtól Máriagyűdig tartó Magyar Zarándokútnak.

A túratársak elmondása alapján lejegyezte: Dr. Novotny Iván


Képek:
Arató Csongor fotói megtekinthetők itt.
Földes Csaba fotói megtekinthetők itt.

Video:
4 perces videofelvétel a megemlékezésről (Arató Csongor)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése