2011.01.29. Gyalogtúra a Barcsi Ősborókásban - wellnessel

Útvonal: Középrigóc vá. - Aranyospuszta Széchényi kastély, Dráva Völgye Középiskola oktatóépület - Kaposvár-Középrigóc felhagyott vasút nyomvonala - Nagy berek - ősborókás pihenyőhely - 6-os út keresztezése - Darány déli szélének érintése - Drávatamási vm.
Ettől kezdve két útvonalon haladtunk tovább:
"A" táv Drávatamási vm. - Drávatamási - Drávapart - Középrigóc vá. Táv össz.: 25 km.
"B" táv. Drávatamási vm. - használaton kívüli vasúti pályán  - Patkó Bandi fája - Középrigóc vá. Táv össz.: 21 km.
Ezt követően wellness a Barcsi gyógyfürdő és Rekreációs Központban

Túraveztő: Harasztia István

A "B" táv útvonala GPS részére közvetlenül letölthető itt.
Műholdfelvételről megtekinthető itt.


Barcsi sorozatunk záró túrája volt a mai napon, ezúttal a középrigóci vasútállomásról indultunk.
Vidám társaság gyülekezett: jöttünk Barcsról, Dombóvárról, Szekszárdról és Pécsről, összesen 17-en. Túravezetőnk, Harasztia István szokásához híven, ismét lelkiismeretesen felkészült a napra.

Első és egyben fő programpontként elgyalogoltunk a közeli Aranyospusztára, ahol a Széchényi (nem helyesírási hiba) család kastélya áll. Ennek udvarán épült a közelmúltban a Dráva Völgye Középiskola oktatóépülete, melyet idegenvezetéssel megtekintettünk. Vezetőnk bemutatta az iskolát, működését, a szaktantermeket. Ezek során egy kis ízelítőt kaphattunk az iskolában működő erdész képzésről. Sok kitömött állatot láthattunk, valamint megtudhattuk, hogy közülük néhányat egyik túratársunk készített. Érdekes volt látni például a vaddisznó, vizsla kutya, valamint a nyúl csontvázát is. Vezetőnk elmondta, hogy milyen komoly munka a csontváz összerakása, „összelegózása”.
Nagyon tetszettek a diákok által épített vadászles-makettek. Fiammal elhatároztuk, hogy otthon majd készítünk is néhányat!
Az oktatóépület megtekintése után jártunk egyet a kastély körül. Láthattuk a nemrég elkészült szép kollégium épületet, valamint egy másik komoly épületet, ami - mint megtudtuk - a kollégium konditermének ad helyet. Láthattuk, hogy hogyan került hasznosításra egy régi elhagyott úszómedence. Tűzivíztározó lett belőle!
Miután mindent megnéztünk, megköszöntük vezetőnknek a szíves fogadtatást és információkat, aztán továbbindultunk. Útközben a helybéli túratársakkal ecsetelték Aranyospuszta történetét, ami ma már a térképeken sincs rajta. Mindenki csak a közeli Középrigócot említi, ami igazából sosem létezett, csupán a vasúti csomópont létrehozásakor született a név. Ugyanis itt (sajnos már múlt időben kell mondanom) futott össze három vasútvonal: Kaposvár-Középrigóc, Villány-Középrigóc, Pécs-Szombathely. Ezek közül már csak az utóbbi üzemel. Az elsőnek a töltése van meg, a másodiknak említett használaton kívül van. A sínek megvannak, csavarok sokszor hiányoznak, a talpfák jó része korhadt. Szóval a középrigóci három vágány közül csak egy él. Reméljük minél tovább!
Térjünk vissza a túrához. A kastélypark után hamarosan a kaposvári vonal töltésére értünk, ahol robogtunk, azaz haladtunk egy kicsit. Miután letértünk róla, nagyon szép erdőrészben haladtunk. Az út mellett patakok folytak, sok szép befagyott vízfelületeket láttunk. Egy szakaszon szarvascsorda haladt át előttünk, a gyors kezűek még lencsevégre is kaphatták. Gyönyörű halastavak mellett is elhaladtunk, majd egy fenyőerdőbe értünk, ahol éppen egy területen tarvágás volt. Egyik szakavatott helybéli túratársunk tájékoztatott arról, hogy akik most dolgoznak, azok már csak a lomb oldalágait gyűjtik tűzifának, melyet az erdészet ily módon értékesít. Az erdészet már a törzseket elvitte. Hogy került ide ez a gyönyörű, bár tájidegen fafaj az őshonos nyírfa mellé? Úgynevezett papírfának telepítették a fenyőt, ugyanis amikor ültették, jó ára volt a cellulóznak.
Lehet, hogy tájidegen itt a fenyő, de az itt lévő fenyvesek nekem nagyon tetszenek.
A farakásokon megpihentünk, közben elfogyasztottuk az elemózsiánkat. Nem időztünk sokat, nehogy lemerevedjen a lábunk. Utunkat az ősborókáson keresztül Darány felé folytattuk, majd ezután a volt Drávatamási vasúti megállóhelyhez értünk.
Itt ketté vált a csapat: fiammal és két barcsi túratárssal az említett használaton kívüli Villány-Középrigóc vasúton haladtunk vissza túrán kiindulási helyére, a többiek eközben látogatást tettek Drávatamásiban az Arany Sas vendéglőben, majd megnézték, hogy folyik-e még a Drávában a víz. Így ők az eredeti tervnek megfelelően, néhány kilométerrel hosszabb útvonalon értek vissza Középrigócra.
Túra után a mai csapat pécsi, szekszárdi és dombóvári tagjai ellátogattunk a barcsi termálfürdőbe, hogy kiáztassuk nem túlzottan elfáradt tagjainkat. Fantasztikus volt a fürdő, érdemes minél többször eljönni ide. Téli üzem alatt 8 medencét számoltam össze, szaunákkal, gőzkabinnal, hidegkamrával …Legjobb a kültéri melegvizű élménymedence volt, ahol a víz fölött olyan pára volt, hogy szinte nem is láttuk egymást. Élveztük a sodrófolyosót és a különféle masszázsokat. Sötétedés után pedig hangulatosak voltak a víz alatt fénycsóvák.
Az egész nap igen jól sikerült!

Lejegyezte: Keményfi Balázs


Tudnivalók Aranyospusztáról (Forrás: www.dravavolgye.hu )

Képek:

Keményfi Balázs fotói
Ungvári Zoltán fotói

.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése